Uw zoekresultaten

Albóndigas con Salsa

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 19 mei 2018
| 0

Deze heerlijke Spaanse gehaktballetjes in een smeuïge pittige tomaten saus mogen niet ontbreken in op een tafel met tapas. Heerlijk met een stukje brood erbij om zo de saus mee op te dippen. Iedere zichzelf respecterende tapasbar heeft deze balletjes op het menu staan, maar ook in de kleinere barretjes is het naast tortilla, ensalade de Rusia en boquerones een van de meest gegeten en dus geserveerde tapas.

En nu aan de slag, het recept:
Vele mensen maken wel eens zelfgemaakte gehaktballetjes bij de borrel, misschien een beetje ouderwets, maar altijd een garandeert succes. Zelf ben ik er ook dol op gehaktballetjes, maar eenmaal deze Spaanse Albóndigas con Salsa gemaakt, heb ik toch echt een nieuwe favoriet. Door de kruiden en de pittige saus geeft dit gerechtje veel smaak af, en wanneer u een scheutje rode wijn aan de saus toevoegt, tilt u de saus naar een hoger niveau. De voorbereidingstijd is slecht  15 minuten, de bereidingstijd ook, in totaal in een half uurtje klaar!

Ingredienten:

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 5 gram tijm
  • 3 gram pittige paprika poeder
  • 2 gram majoraan
  • olijfolie
  • 20 gram roomboter
  • 500 gram tomaten (bijvoorbeeld Roma of trostomaten)
  • 1 dl rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Broodkruim (in Spanje kun je die ook gekruid kopen, met knoflook en peterselie erin, erg lekker)
  • Paar takjes platte peterselie fijn gesneden voor de garnering

Bereiding:

We beginnen met de saus:
Maak een klein kruisje (2 kleine sneetje overdwars) in de tomaten en gooi deze zo’n 20 seconden in een pan met kokend water om ze te ontvellen. Haal de tomaten met een schuimspaan uit het kokende water (u ziet de velletjes bij het kruisje al een beetje omkrullen). Laat ze even uitlekken, eventueel ook een beetje afkoelen en dan kunt u vrij gemakkelijk de vellen van de tomaten af trekken. Hierna snijdt u de tomaten in partjes en verwijdert u de zaadlijsten.

Snipper de uien fijn, ontvel de knoflooktenen en snij deze in kleine stukjes of doe ze desgewenst alvast in de knoflookpers.

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit de helft van de uiensnippers aan en voeg op het laatst de helft van knoflook en de pittige paprikapoeder toe.

Snijdt de gepelde tomaten in grove stukken en doe deze samen met de laurier blaadjes en de wijn bij het uienmengsel in de pan.

Laat de saus nu rustig een beetje inkoken op een lage stand, voeg zo nodig een klein beetje water toe maar pas op, liever iets te weinig dan te veel water.

En dan nu de gehaktballen:
Doe het gehakt in een kom en voeg daar de resterende ui, knoflook en ei toe;

Breng het gehakt op smaak met de tijm, marjoraan en lekker wat peper en snufje zout

Voeg een beetje broodkruim toe aan het mengsel om uiteindelijk iets stevigere balletjes te maken.

Maak hierna van het mengsel gelijke kleine balletjes van ongeveer 2,5 cm doorsnee;

Verhit de boter met een beetje olijfolie in een andere koekenpan en bak hierin de balletjes rondom bruin

Voeg dan de saus toe, en laat het geheel nog even 10 minuten goed doorgaren

Serveer de Albóndigas con Salsa in een gekleurde schaal met een beetje fijn gesneden platte peterselie, wat leuke prikkers en brood.

Buen provecho

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    17°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 93%
    Max 18 • Min 17
    23°
    Za
    22°
    Zo
    23°
    Ma
    22°
    Di
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties