header_image
Uw zoekresultaten

Authentiek tortilla recept

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 30 januari 2018
| 1

Recept voor een authentiek tortilla:

Benodigdheden:

  • 1 kilo aardappelen
  • 6 tot 8 eieren
  • 250 ml olijfolie
  • Zeezout en peper naar smaak
  • Desgewenst een ui en teentje knoflook

Schil de aardappelen en snijdt deze in dunne schijfjes. Neem voor het bakken van de tortilla een goede koekenpan met een anti-aanbaklaag. Laat  daar ongeveer 250 ml olijfolie warm worden, maar niet heet. Laat hier de dun geschilde aardappelschijfjes in gaar worden.

Het grote geheim van zo’n hoge en heerlijke tortilla is om de eiwitten en de dooiers te scheiden en daarna apart te kloppen. Het is niet nodig om de eiwitten helemaal stijf te slaan. Maar wanneer je de tortilla op deze wijze maakt, is de kans op een luchtigere en hogere tortilla vele malen groter.

Zodra je de schijfjes aardappel met een houten spatel makkelijk kunt breken zijn ze gaar. Proef ze ook nog even voor de zekerheid. Schep de schijfjes voorzichtig uit de pan en laat deze hierna even kort uitlekken.

Indien gewenst kun je in het restje olie dat nog in de koekenpan een gesnipperde ui bakken en als laatste nog wat knoflook toevoegen. Dit hoort officieel niet bij een Spaanse tortilla maar vind ik zelf altijd wel heel lekker.

Hierna voeg je de aardappels weer toe, hak de schijfjes voorzichtig stuk met een houten spatel terwijl je het geheel nog even opbakt. Het gaat er ongeveer uitzien als rösti. Nu is het tijd voor flink wat zeezout en wat mij betreft ook peper. Doe dit geheel naar eigen wens, ik vind de tortilla het lekkerst als deze een beetje pit heeft.

Nu gaan we het aardappelmengsel mixen met de eidooiers en als laatste met de eiwitten. Maak de koekenpan schoon (geen aangekoekte aardappelresten erin laten zitten), doe er een goede scheut olie in en laat de pan voorzichtig goed warm worden. Doe nu het mengel van ei en aardappel met beleid in de koekenpan. Ga de randen langs met een houten spatel, hierdoor vindt er een gelijkmatige verdeling plaats van het mengsel van rauwe ei. Door de pan voorzichtig te draaien kan het mengsel geleidelijk naar beneden vloeien. Zet nu de pit laag, en ga regelmatig met de houtenspatel de randen van de koekenpan langs, zodat de tortilla niet aan de pan blijft kleven.

Veel Spanjaarden vinden het lekker als het ei van binnen niet helemaal gestold is van de tortilla. Indien je dit geen fijn idee vind, kun je door zo’n 10 minuten een deksel op de pan te doen ervoor zorgen dat het ei helemaal gestold is.

Wanneer de bovenkant van de tortilla er droog uit begint te zien, komt nog even een spannend moment, het draaien van de tortilla. Plaats een groot en zo plat mogelijk bord op de tortilla, houdt alles stevig vast en draai in een beweging alles om. Laat nu de tortilla weer voorzichtig in de pan glijden en laat deze nog een paar minuten aan deze zijde bakken.

De tortilla kan warm of koud gegeten worden, eventueel met nog een beetje extra peper en zout erbij.

Buen provecho

One thought on “Authentiek tortilla recept

  • S.j. Jimenez
    op 19 maart 2018

    Wat een onzin dat uien en knoflook niet officieel bij Spaanse tortilla hoort en der eieren scheiden van dooier ook onzin als je de eieren luchtig oploopt met scheutje melk is hij ook heel luchtig..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    17°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 93%
    Windkracht: 1m/s NW
    Max 18 • Min 17
    23°
    Za
    22°
    Zo
    23°
    Ma
    22°
    Di
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties