Uw zoekresultaten

Belangrijke vergunningen bij de aankoop van uw woning

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 16 november 2018
| 0

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt in Spanje zult u merken dat één van de documenten die uw advocaat aan de verkoper zal vragen de Vergunning van Eerste Bezetting is, in het Spaans beter bekend als de‘Licenciade Primera Ocupación’. Deze vergunning wordt door de gemeente afgegeven als de woning is voltooid. De verkoper ontvangt deze niet zomaar. Hiervoor moet hij zich aan de bouwvoorschriften en regelgeving hebben gehouden.

De Vergunning van Eerste Bezetting geeft dan ook de garantie dat de woning is gebouwd volgens de bouwschriften gesteld door de autoriteiten en daarmee geschikt is als woning. Zo weet de koper dat de woning is gebouwd in overeenstemming met de planning en bouwregelgeving en de wetgeving ter bescherming van de gezondheid en veiligheid.

Met de Vergunning van Eerste Bezetting heeft de koper een houvast dat de woning volgens de gemeente in overeenstemming is gebouwd met de wet- en regelgeving. Daarnaast kan de koper met de woning aanmelden van nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit, gas en telefonie aangezien de VEB daarvoor verplicht is. Deze bedrijven zijn wettelijk verplicht de aanwezigheid van de VEB te controleren alvorens de voorzieningen aan te sluiten.

Nu verwacht je op basis van het voorgaande dat alle woningen automatisch een VEB hebben. Dit is echter niet het geval. Daarnaast komt het ook voor dat gemeentes woningen die illegaal zijn gebouwd alsnog een VEB hebben verleend. De aanwezigheid van een VEB betekent dan ook niet dat een woning 100% legaal is.

Een woning kopen zonder VEB is niet verboden. Indien je dat doet en er is nog elektriciteit en water dan is de kans groot dat deze op naam van de bouwer staan. Dat betekent dat je op elk willekeurig moment zonder elektriciteit of water kan komen te zitten op het moment dat deze besluit deze voorzieningen af te melden. Andere problemen zijn het aanvragen van een vergunning bij de gemeente voor werkzaamheden ter onderhoud of uitbreiding van je woning of het verkopen van de woning, aangezien veel kopers geen woning zullen willen kopen waarbij een VEB ontbreekt.

Er is altijd een mogelijkheid om zelf alsnog een VEB aan te vragen maar wees bewust dat dit kosten met zich meebrengt en het risico bestaat dat (bepaalde delen van) de woning moet worden afgebroken als die niet aan de bouwvoorschriften voldoen.

Meer over de schrijver.

Kevin Gardeslen is werkzaam bij MAB Advocaten in Spanje. MAB Advocaten is een Nederlandstalig advocatenkantoor met o.a. een kantoor in Den Haag en ruim 12 jaar ervaring in het bijstaan van Nederlandstalige cliënten in Spanje. Kevin zal bij de komende nieuwsbrieven ons steeds weer meenemen in een juridisch aspect dat speelt bij de aankoop van een woning in Spanje. Nu al nieuwsgierig naar juridische kwesties die spelen bij het kopen van een woning in Spanje? Neem dan alvast een kijkje op hun blog.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  24°
  zwaar bewolkt
  Luchtvochtigheid: 78%
  Windkracht: 4m/s NO
  Max 24 • Min 22
  28°
  Di
  31°
  Wo
  30°
  Do
  31°
  Vr
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties