Uw zoekresultaten

Belasting bij aankoop woning in Spanje!

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 29 september 2019
| 9 reacties

Belasting bij aankoop woning

Bij het aankopen van een Spaanse woning is het verstandig rekening te worden gehouden met de hoogte van de belasting die bij de overdracht betaald dient te worden. Er zijn drie verschillende soorten belastingen die bij de aankoop van een woning in Spanje kunnen worden geheven door de Spaanse belastingdienst, namelijk de:

 • ITP (overdrachtsbelasting)
 • IVA (omzetbelasting)
 • AJD (zegelbelasting)

In dit blogartikel proberen wij u zo goed mogelijk te informeren in welke gevallen u welke belastingen dient te betalen en aan welke percentage u dan dient te denken. Daarbij kijken wij specifiek naar de situaties in de autonome gemeenschappen van Valencia (provincies Alicante, Castellón en Valencia), Catalonië (provincies: Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona) en Andalusië (provincies Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla).

Waarom is het belangrijk te weten welke belasting betaald moet worden?

Een woning aankopen in Spanje vergt de nodige voorbereiding. Voor vele begint die stap vaak bij het nadenken waar men in Spanje wil kopen, wat voor soort woning en in welke prijsklasse. Nu is er juist bij die laatste categorie veel onduidelijkheid voor Nederlanders en Belgen aangezien de kosten voor de koper in Spanje aanzienlijk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het soort belasting en het percentage dat moet worden betaald is de grootste variabele factor in de kosten koper. Deze namelijk ligt tussen de 8% en 13%. Dat is een verschil van maar liefst 5%. De verschillen in de te betalen belasting kunnen dan ook, afhankelijk van de prijs van de woning, vele duizenden euro’s hoger of lager uitvallen.

Welke factoren spelen allemaal mee bij het bepalen van de hoogte van de belasting bij de overdracht van een woning?

Het percentage en soort belasting dat bij de overdracht moet worden betaald wordt door een groot aantal factoren bepaald. Hieronder een overzicht van de belangrijkste factoren die een rol kunnen spelen bij het soort belasting en het percentage wat betaald moet worden:

 • Soort woning: gaat om een nieuwbouwwoning of bestaande woning?
 • Financiering: Gaat de koper een hypotheek vestigen op de woning?
 • Plaats: In welke autonome gemeenschap bevindt de woning zich?
 • Prijs: Welke waarde wordt opgenomen in de notariële overdrachtsakte?

Andere factoren die o.a. ook een rol kunnen spelen zijn de leeftijd van de koper, of de koper een fysieke of mentale beperking heeft en of het een sociale woning betreft.

De verschillende soorten belastingen die kunnen van toepassing zijn bij het kopen van een woning.

Er zijn drie belastingen die een koper bij de aankoop van een woning in Spanje mogelijk dient te betalen namelijk de ITP (Overdrachtsbelasting), IVA (omzetbelasting) en AJD (zegelbelasting)

Nieuwbouw of bestaande woning

Of er een nieuwbouwwoning of bestaande woning wordt gekocht speelt een belangrijke rol bij de het soort belasting dat geheven wordt. Over het algemeen is de regel als volgt:

Soort woning Belasting over waarde woning
Nieuwbouwwoning: IVA (omzetbelasting) en AJD (zegelbelasting)
Bestaande woning: ITP (overdrachtsbelasting)

Hypotheek

Indien de koper een hypotheek nodig heeft voor het aankopen van de woning betaald hij over het bedrag aan hypotheek ook AJD (zegelbelasting). Voor niet-residenten ligt het maximaal haalbare hypotheek op zo’n 70% van de aankoopprijs exclusief belastingen:

Soort woning Belasting over waarde woning Belasting over hypotheek
Nieuwbouwwoning: IVA (omzetbelasting) en AJD (zegelbelasting) AJD (zegelbelasting)
Bestaande woning: ITP (overdrachtsbelasting) AJD (zegelbelasting)

Percentages van de belastingen

De percentages van de belastingen zijn afhankelijk van de autonome regio waarin de woning zich bevindt, ook kan de prijs hierbij van invloed zijn. Dit laatste is echter niet bij elke autonome gemeenschap het geval.

IVA (omzetbelasting)

De IVA (omzetbelasting) is in alle autonome gemeenschappen altijd hetzelfde namelijk 10%, ongeacht de prijs van de woning. De enige autonome gemeenschap waar geen IVA wordt geheven zijn de Canarische eilanden, daar is IGIC van toepassing. Dit tarief is sinds 2019 slechts 6,5%.

AJD (zegelbelasting)

De hoogte van de AJD varieert tussen de 0,5% (in bijvoorbeeld het Baskenland) en 1,5% (in bijv. Andalusië, Catalonië en Valencia). Het maakt daarbij niet uit of het gaat of het gaat om de AJD voor de nieuwbouwwoning of de hypotheek.

ITP (overdrachtsbelasting)

De hoogte van de ITP verschilt in sommige autonome regio’s afhankelijk van de verkoopprijs van de woning. In Catalonië en Valencia is de ITP altijd 10% in Andalusië is er echter een gelaagd percentage namelijk:

Bedrag woning in notariële akte Percentage
Tot 400.000€ 8%
Vanaf 400.001€ tot 700.000€ 9%
Vanaf 700.001€ 10%

Uitzonderingen in fiscale wetgeving en slim kopen

Een deskundige (zoals een Spaanse advocaat) die bekend is met de fiscale wetgeving bij de overdracht van woningen en ervaring heeft bij het begeleiden van woningen in Spanje kan u in sommige gevallen honderden en soms wel duizenden euro’s besparen door u te adviseren inzake de fiscale uitzonderingen. Het is dan ook, naast het belang van veilig een woning te kopen in Spanje, sterk aan te raden om voor de begeleiding van een aankoop van een Spaanse woning een onafhankelijke deskundige in te schakelen.

Meer over de schrijver.

Kevin Gardeslen is werkzaam bij MAB ADVOCATEN in Spanje en houdt u met deze column graag op de hoogte van de juridische aspecten bij het kopen van een woning in Spanje.

9 thoughts on “Belasting bij aankoop woning in Spanje!

 • B de Leeuw
  op 29 september 2019

  Goede middag,

  heb naar aanleiding van u artikel een vraag;
  kan je in spanje ook een bod doen op een bestaande woning vrij op naam? zoals in nederland vaak gebeurt
  (dus een bieding waarbij de verkoper de overdrachtsbelasting en de notariskosten betaald)
  of is dit in Spanje zeer ongebruikelijk of belasting technische niet mogelijk?

  m.vr.gr. Ben de Leeuw

  • Patrick Arnoldus
   op 7 oktober 2019

   Hallo Ben,

   De term ‘vrij op naam’ kennen ze bij mijn weten hier in Spanje niet. Het uitbrengen van een bod waarbij de kosten voor rekening komen voor de verkoper kun je natuurlijk altijd proberen. Al krijg je maar een deel van de te betalen kosten als ‘korting’.

   Met vriendelijke groet,

   Patrick Arnoldus

 • Ria
  op 29 september 2019

  Het verkopen van een woning geeft ook een aanzienlijk bedrag aan de spaanse belastingen dat heb ik pas nog ervaren ik heb 8 jaar in spanje gewoond was resident ben gescheiden en terug naar nederland gegaan mijn echtgenoot is in het huis blijven wonen oik betaalde de helft van de hypotheek renteplus aflossing,na 3 jaar werd het huis verkocht als niet resident moest ik 3% inbewaring geven aan de belasting in dit geval 16000€ en een advocaat nemen om het terug te krijgen nu een jaar geleden en ik heb het nog niet terug .00k moest ik aan de gemeente el Campello 5500 € betalen omdat ze vonden dat de grond in waarde vermeerderd was al met al is dit iets waar je niet op rekend als je weer moet verkopen lijktme ook nuttig om te weten als je een huis koopt

 • Riet veld
  op 30 september 2019

  Wij willen het eigendom van onze woning in Spanje overdragen aan onze kinderen. Wij zijn geen resident en hebben ons woonadres in Nederland. Bent U bekend met de procedures in Spanje? Onze woning in Spanje staat in Rojales (Ciudad Quesada).

  • Patrick Arnoldus
   op 7 oktober 2019

   Geachte heer en mevrouw Rietveld,

   In Nederland zou men voor deze kwestie naar de notaris gaan, hier in Spanje is het gebruikelijk een advocaat in te schakelen die u bij deze procedure kan ondersteunen. Desgewenst kan ik u in contact brengen met een advocatenkantoor wat zowel in Nederland als in Spanje gevestigd is met zeer veel ervaring.

   Met vriendelijke groet,

   Patrick Arnoldus

 • Annemarie Douglas
  op 19 oktober 2019

  Goedemiddag,
  Kan een NIE nummer al vanuit Nederland aangevraagd worden?
  Hoe pak ik dat aan en wat kost dat dan?
  Ankle Douglas

 • Kaatje
  op 19 oktober 2019

  Wij zijn van plan om in de toekomst een huis in Spanje te kopen. Nu wil ik alvast een NIE nummer aanvragen via het Spaanse consulaat maar hiervoor moet je een adres in Spanje opgeven. Aangezien wij ons nog aan het oriënteren zijn en geen adres hebben in Spanje hebben weet ik niet wat ik bij adres in moet vullen. Is het wel mogelijk om een NIE nummer aan te vragen zonder adres in Spanje?

  • Patrick Arnoldus
   op 21 oktober 2019

   Beste Kaatje,

   Op het EX-15 formulier wordt inderdaad naar uw Domicilio de residencia u kunt hier echter gewoon uw Nederlandse adres invullen. Deze vraag wordt ons wel vaker gesteld omdat hier verwarring over is.

   Zie ook ons laatste BLOG https://www.huisaandecosta.nl/alles-over-het-n-i-e-nummer-in-spanje/

   Mocht u nog verdere vragen verneem ik dit graag.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties