Uw zoekresultaten

Calamares a la Romana y alioli

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 1 juni 2018
| 0

In Spanje worden de Calamares veel gegeten als tapa, of als voorgerecht, maar ook bijvoorbeeld tussen een broodje. Heerlijk met een beetje citroensap erover en of met alioli (onderaan ook een recept hiervoor)

Deze gefrituurde inktvis ringen zijn ook ingevroren kant en klaar te kopen, echter zijn deze niet te vergelijken met de zelfgemaakte. De inktvis van de kant en klare ringen zelf is vaak taai en het deeglaagje eromheen veel te dik of sompig en er zit weinig smaak aan. Daarmee komen niet die mooie herinneringen naar boven waar u op een Spaans terrasje met een heerlijk glaasje wijn of sangria erbij zat te genieten van de Calamares a la Roma.

Daarom gaan we de Calamares lekker zelf maken, wat heeft u hiervoor nodig?

Een frituurpan met verse olie, hoe goed de ingrediënten ook zijn, met oude olie kunt u nooit lekkere inktvisringen maken, het is ook ongezond, sterker nog niets is lekker te maken met oude olie.

Wanneer u niet in het bezit bent van een frituurpan kunt u ook een grote (soep)pan gebruiken en deze tot de helft vullen met olijfolie. De pan moet zo groot zijn dat alle inktvisringen erin kunnen verdwijnen, lukt dit niet kunt u deze ook in twee sessies frituren. Waarschuwing: doet u nooit te veel olie in de pan, dus maximaal tot halverwege de pan. Wanneer u te veel olie in de pan doet, kan deze bij opwarmen namelijk gaan uitzetten en overstromen.

De ingrediënten:

  • 500 gram schoongemaakte pijlinktvis
  • 250 gram bloem, u kunt ook heel goed volkorenbloem gebruiken, maakt de ringen wat knapperiger en doordat er dan meer vezels inzitten ook iets gezonder
  • ½ tl Cayenne peper
  • ½ tl paprikapoeder
  • Klein beetje zout
  • 2 geklopte eieren
  • 1 Citroen voor de garnering in parten en een toefje platte peterselie voor de kleur

Deze ingrediënten zijn voor een tapa van ongeveer 4 personen.

Als alles klaar staat, gaan we nu aan de slag:

  1. Zet de frituurpan aan en verwarm deze tot 180 graden, of verwarm de pan met olijfolie op middelhoog vuur, pas op zet u de pan niet op te hoog vuur, want dan kan de olie verbranden en kunt u alles weggooien. Om te testen of de olie warm genoeg is, gebruikt u een stukje (wit) brood van een paar cm en laat dit voorzichtig in de olie zakken. Wanneer dit na 60 seconden mooi goudbruin en lekker knapperig is, is de olie op juiste temperatuur.
  1. Snij of knip met een keukenschaar de goed schoongemaakte pijlinktvis in dunnen ringen van tussen de 5 en 8 mm dikte. Te dik is niet lekker, probeert u echt dunner dan een centimeter te blijven.
  1. Voeg de bloem, Cayenne peper, paprikapoeder en wat zout bij elkaar in een grote kom en roer het even goed om. Doe daar de inktvisringen bij en zorg dat de gekruide bloem gelijkmatig verdeeld is op de ringen.
  1. Pak het kleine kommetje met de 2 geklopte eieren en haal de inktvisringen met een vork één voor één even snel door het eimengsel en laat deze dan gelijk voorzichtig in de hete olie zakken. En herhaal dit zo bij alle ringen.
  1. Na ongeveer 3 minuten zijn de ringen klaar, ze zijn dan lekker goudbruin. Omdat u de ringen een voor een in de olie laat zakken moet u ze heel voorzichtig met een schuimspaan er ook per stuk uithalen. Ze zijn hierdoor natuurlijk ook niet allemaal tegelijk klaar. Laat ze dan nog even heel even uitlekken.
  1. Leg de inktvisringen op een leuk diepbord, als garnering kunt u een paar citroenkwarten gebruiken en een toefje platte peterselie. Voor de echte smullers kunt u er wat stok- of ander lekker borrelbrood en een schaaltje zelfgemaakte alioli bijdoen, onderstaand een recept hiervoor:

Recept voor Alioli

De naam Alioli is een samenvoeging van de twee belangrijkste ingrediënten van deze knoflookmayonaise, “all” en “oli” te weten knoflook en olie. In dit recept gaan we voor de bij de meeste mensen bekende vorm van Alioli, de knoflookmayonaise, er bestaat ook een klassiekere versie met alleen olie, knoflook en een beetje zout, deze wordt met behulp van een vijzel gemaakt.

Ingrediënten:

  • Sap van een halve citroen
  • 1 eidooier
  • 2 tenen verse knoflook (haal de groene kern eruit, deze geeft een bittere smaak af)
  • 2 tl dijon mosterd (of een andere maar zonder pitjes)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 200 milliliter zonnebloemolie
  • 1 tl zeezout

Benodigdheden:

Een staafmixer

Bereidingswijze:

Doe het sap van de citroen, de witte wijnazijn, mosterd, de gepelde knoflook, de eidooier en het zout in de beker van de staafmixer en klop deze goed los met behulp van de staafmixer.

Hierna voegt u de zonnebloemolie langzaam en voorzichtig toe, met een draaiende de staafmixer om alles tot een gladde saus te vormen. Proef dan voorzichtig en voeg eventueel nog iets toe aan zout of peper.

Buen provecho

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    17°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 88%
    Windkracht: 2m/s NNW
    Max 18 • Min 17
    23°
    Za
    22°
    Zo
    23°
    Ma
    22°
    Di
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties