Uw zoekresultaten

Cochifrito – Estofado de Cordero / Spaanse Lamsstoofpot

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 29 september 2019
| 0

Zelf ben ik gek op stoofpotjes, eerlijk gezegd zowel in de zomer en winter, maar ze smaken nu eenmaal extra lekker in de herfst en winter. Want een stoofpot eten in hoogzomer in Spanje is toch wel een pittige aangelegenheid, zelfs zonder pittige ingrediënten. 

Wat heeft u nodig :
Hoeveelheid is voor ongeveer 6 personen:

  • 1,5 kilo lamsschouder met bot in grote stukken gesneden van rond de 4-6 cm, vraag de slager om dit te doen, een goede slager doet dit graag voor u.
  • Een flinke scheut (8 eetlepels) olijfolie, de gele olijfolie om te bakken en braden, nooit de groene olijfolie gebruiken om te verwarmen, deze is alleen voor koude gerechten.
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 2 kleine eetlepels Spaanse Paprika Poeder, 1 lepel pikante (picante) en 1 milde (suave)
  • Vers gemalen zwarte peper en snufje zeezout
  • 6 grote tenen knoflook of 8 kleinere in kleine stukjes gehakt, of met knoflookpers uitpersen boven de pan
  • 2 grote laurierbladen of 4 kleinere
  • 2 grote of 3 kleinere paprika’s in kleine stukjes gesneden, in ieder geval een grote rode, of 2 kleinere en gele paprika, maar mag ook een groene bij voor de kleur (ik gebruik zelf het liefst puntpaprika’s daar vind ik meer smaak aan zitten)
  • 1 liter runderbouillon van 2 runderbouillonblokjes,
  • Sap van 2 uitgeperste citroenen
  • Paar takjes verse tijm of anders lepel gedroogde tijm
  • Bosje fijn gehakte of geknipte platte peterselie

Extra benodigdheden:

  • Braadpan of pan van aardewerk
  • Scherp koksmes
  • Snijplank
  • En wederom heel veel geduld!
    Dit stoofpotje moet echt heel langzaam garen. In veel recepten staat slechts 2-3 uur voor een stoofpot. Maar hoe langer en langzamer een stoofpot gaart, hoe achter het vlees. Let alleen wel op dat het goed nat is in de pan, zodat het vlees niet droog staat te koken, of dat het te lang en dus te gaar stooft en er niets meer van het vlees overblijft.
  • Vaak is een stoofpotje nog lekkerder de volgende dag, ik maak de stoofpot vaak een avond van te voren, laat de smaken er een nachtje intrekken en laat de stoofpot nog een uurtje de volgende dag verder stoven. Dan vinden wij hem het lekkerste.

Aan de slag:

  1. Zeker omdat deze stoofpot het malste wordt wanneer dit met lamsvlees gemaakt wordt waar nog bot aan zit, is het verreweg het fijnste wanneer dit door de slager alvast in stukken is gesneden. Spoel thuis het vlees wel goed af om eventueel kleine stukjes bot of botgruis te verwijderen en dep het vlees droog met keukenpapier. Laat het vlees voor bereiding nog even een kwartiertje drogen in de openlucht, hierdoor komt het ook gelijk op kamertemperatuur.
  2. Bestrooi het vlees met beetje zachte paprikapoeder, flink wat zwarte peper en klein beetje zeezout. Verwarm de olijfolie en bak het vlees rondom heel even aan. Let op; omdat het om een grote hoeveelheid vlees gaat, is het beter om het aanbraden in 2 porties te doen.
  3. Haal het vlees uit de pan, fruit de fijn gesneden uien en daarna de knoflook en paprika’s voor ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg het vlees weer toe aan de groente, voeg alle paprikapoeder toe en 2/3 van de fijn gesneden peterselie en schep alles goed om en laat de kruiden nog even lekker meefruiten zodat deze extra gaan geuren maar zorg dat deze niet aanbakken.
  5. Voeg nu de citroensap, de (verse) tijm en de laurierblaadjes toe. Wanneer het weer even lekker heeft geprutteld, voeg dan de warme bouillon toe. Zet de pit op zijn laagste stand, bij gas kunt u dan zelfs nog een ouderwetse pitverdeler (of plaatje) gebruiken en laat het zachtjes een uur of 3-4 stoven.
  6. Vlak voor het einde verwijderd u de laurierblaadjes en de takjes van de verse tijm. Ook kunt u vlak voor het serveren nog de resterende fijn gehakte peterselie toevoegen om de kleur van het gerecht een beetje op te halen.

Tips om te serveren:

Mocht het gerecht “te nat” worden, kunt u er het laatste (half) uur een aantal geschilde (rode of gewone aardappels in stukken gesneden bij doen. Dan is het eigenlijk gelijk al een volwaardige maaltijd, en zeker wanneer de aardappels langer mee koken bindt dit ook gelijk door het zetmeel van de aardappels.
Wanneer u bovenstaande niet nodig vindt, is het heerlijk om hierbij een stampotje van rode aardappel (ook weer gekookt met een kaneelstokje) te serveren. Maar kan natuurlijk ook prima met gewone gekookte aardappels gegeten worden, of met rijst of pasta. Voor extra groente adviseer ik apart geserveerd een lekker snij- of sperzieboontje, maar de Spanjaarden zelf zijn ook dol op artisjokken bij dit gerecht. Of gewoon met een stuk (stok)brood om heerlijk te soppen in de stoofpot is ook zalig.

¡Buen Provecho!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    20°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 88%
    Windkracht: 7m/s NW
    Max 17 • Min 15
    24°
    Di
    25°
    Wo
    26°
    Do
    27°
    Vr
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties