Uw zoekresultaten

Crema Catalana

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 28 april 2019
| 0

Een heerlijk Spaans nagerecht, de Fransen hebben de Crème Brulee en de Spanjaarden hebben daarvoor in de plaats de Crema Catalana.

Leuk weetje:
De Spanjaarden eten dit massaal op 19 maart, op deze dag wordt Saint Joseph’s Day gevierd, wat in Nederland en België gelijk staat aan vaderdag. Een andere benaming voor dit nagerecht is dan ook  Crema de Sant Joseph of St. Joseph’s cream. Nog een leuk weetje is dat op deze dag citroenen geluk brengen, laat dat nu net een van de ingrediënten zijn van dit recept. Probeer het eens uit, en als extra Spanje liefhebber is dit extra leuk om met Vaderdag te maken, al smaakt dit nagerecht het hele jaar door zalig!

Ingrediënten:
Hoeveelheid is voor een nagerecht voor 4 personen:

 • 500 ml volle melk (dat is essentieel voor de binding, geen magere of halfvolle gebruiken)
 • kaneelstokje
 • rasp van de gekleurde schil van een halve sinaasappel
 • rasp van de gekleurde schil van een halve citroen
 • 1,5 eetlepel maïzena (fijn gezeefd, ook belangrijk voor de binding)
 • 4 eierdooiers
 • 3 eetlepels kristalsuiker (en eventueel zakje vanillesuiker)
 • Bruine rietsuiker om te branden

Extra benodigdheden:

 • 4 (ovenvaste) schaaltjes
 • Een suiker brandertje (indien u die niet heeft ook prima dan gebruiken we de oven of grill, maar dan wel ovenvaste schaaltjes gebruiken)
 • Een garder

Belangrijke tips:

Voor de citroen- en sinaasappelschil rasp (zeste)

 1. Wat u ook gebruikt, een citroen/limoen/sinaasappel/mandarijn om zeste van te maken (de rasp van de gekleurde schil van de citrusvrucht), deze MOETEN onbespoten zijn. Anders is de kans heel groot dat u gif binnen krijgt van het bespoten citrusfruit. Geen biologisch citrusfruit voor handen, zorg dan dat u de schil echt goed schoont boent alvorens u voorzichtig alleen de gekleurde laag van de schil eraf gaat raspen.
 2. De bereiding van dit recept is in 2 delen, het warme gedeelte en het koude gedeelte, het enige echt lastige is deze 2 samen mengen, het is cruciaal om dit heel gelijkmatig te doen voor de juiste binding ervan

AAN DE SLAG:
De bereiding duurt ongeveer 25 minuten, vervolgens nog zo’n 2 uur laten opstijven in de koelkast. Als laatste gaan we de suiker branden.

Het warme melk mengsel:
Kook de 500 ml VOLLE melk in een pannetje met de sinaasappel- , de citroenrasp en het kaneelstokje op laag vuur zo’n 10 minuten. In de tussentijd maakt u het koude mengsel:

Het koude eiermengsel:
Split van vier eieren het eigeel en doe het eigeel in een kommetje. Voeg 3 eetlepels suiker toe (en eventueel een zakje vanille suiker, hoort er eigenlijk niet in maar vind ik zelf heel lekker). Doe hier nog de gezeefde maïzena bij en klop dit tot een gladde massa zonder klontjes.

Mengen van de koude en warme delen:

 1. Pannetje melk gaat van het vuur, de melk wordt gezeefd om zo de citrusvruchtrasp en het kaneelstokje te verwijderen.
 2. Doe nu voorzichtig een scheutje warme melk bij de het eierdooier mengsel en roer dit voorzichtig door, doe er nog een scheutje bij en roer weer voorzichtig door.
 3. Nu doen we het omgekeerd en voegt u voorzichtig het eiermengsel bij het melkmengsel en roer heel goed door tot een massa.

Opwarmen van het samengevoegde mengsel:

 1. Pannetje met het samengevoegde mengsel gaat op een laag pitje
 2. Ondertussen blijft u voorzichtig doorkloppen met een garde, maar het mengsel mag niet koken!
 3. Na ongeveer 8 minuten (kan iets korter of langer zijn)wordt het mengsel dik genoeg en kan de pan van het vuur. Giet het mengsel in de vier schaaltjes.

Nu doet de koelkast het werk:
Laat de Crema Catalana nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Dit is dan ook een ideaal dessert om eens te maken wanneer u eters heeft, want dit kan ver van te voren gemaakt worden. De laatste stap is namelijk zo gepiept.

De laatste stap, de suiker branden

Na minimaal 2 uur haalt u de schaaltjes uit de koelkast. Verdeel dan een dun laagje rietsuiker over de schaaltjes. Wanneer u een suikerbrandertje heeft kunt u de nu suiker kort branden/karamelliseren.

Wanneer u geen brandertje heeft, kunt u de suiker ook even laten karamelliseren onder de grill of de oven, maar dan moet u wel ovenvaste schaaltjes gebruikt hebben om de Crema Catalana in te serveren.  Zorg wel dat u de oven of grill even heeft voorverwarmd voordat u de schaaltjes erin zet!

Zodra de suiker mooi bruin gekleurd is EN NIET ZWART (dan smaakt heel vies) dan is dit heerlijke nagerecht klaar en dan rest mij alleen toch te zeggen….

¡Buen Provecho!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  8°
  onbewolkt
  Luchtvochtigheid: 60%
  Windkracht: 3m/s W
  Max 13 • Min 8
  17°
  Ma
  16°
  Di
  17°
  Wo
  17°
  Do
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties