Uw zoekresultaten

Crisis cijfers

Geplaatst door Alejandro García on 26 maart 2018
| Tips
| 0

Tijdens de crisis en met name in de jaren 2009 tot 2016 zijn de Spaanse salarissen met gemiddeld 5,4% gedaald. Echter de grootste daling van de salarissen betrof de juist al laagste inkomens, tussen  2009 en 2015 namen deze soms zelfs met 20% af.
12,6% van de Spaanse beroepsbevolking verdient slechts het huidige minimumloon van nog geen € 800,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een Spanjaard ligt rond de € 1000,-, vandaar dat er vaak gesproken wordt over een € 1000,- economie.

Mileuristas

Bijna 50% van de beroepsbevolking in Spanje, de helft van de Spanjaarden die werken kunnen zichzelf dus ‘mileurista’ noemen. * De term mileurista is een woord dat in heel Spanje veel wordt gebruikt, hoewel het vrij nieuw is, omdat het pas in 2005 bedacht is. Een mileurista is meestal een jonge hoogopgeleide man of vrouw die werkzaamheden uitvoert die ver onder zijn of haar niveau ligt en welke een inkomen genereert dat niet hoger is dan €1000,- per maand.

Gevolgen loonstijgingen

Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om de laagste salarissen omhoog te trekken om zo de salarisongelijkheid te reduceren en zo de strijd aan te kunnen gaan met de (verborgen) armoede in Spanje. Wat veel mensen niet weten is dat Spanje op de 3e plaats staat als het om armoede gaat in Europa.
Zodra de salarissen van laagste inkomensgroepen omhoog worden getrokken zal dit ook een gunstig effect hebben op de socialezekerheidsuitkeringen. Door de crisis en de huidige economische situatie is daar een groot tekort in. Dit heeft nog een positief effect, namelijk bij verhoging van de laagste salarisschalen, zal het effect op de consumptie het grootste zijn.

Aflossing hypotheekschuld

Gedurende de crisis werd er door veel Spaanse gezinnen extra afgelost op de hypotheek of gespaard voor onverwachtse uitgaven. De laatste jaren van de crisis loste veel bedrijven en huishoudens steeds meer schulden af. Echter zien we nu de economie weer aantrekt dat dit steeds langzamer gaat, want er wordt juist weer meer besteed en geïnvesteerd. Daarnaast is ook in Spanje de spaarrente historisch laag.

Stijging Bestedingspatroon

Mede hierdoor gaat het bestedingspatroon van het gemiddelde huishouden sneller omhoog dan de groei van de salarissen. Om grote uitgaven te financieren sluit men gemakkelijker een krediet af, of er wordt met creditcard betaald, maar ook is alles in Spanje op afbetaling mogelijk. Zelfs een simpel horloge, stoel of koekenpan kan op krediet gekocht worden. Ook dienstverleners zoals de tandarts, een hondentrimmer of installateur, spelen hier gretig op in.

De vraag naar kredieten in Spanje door zowel de Spanjaarden zelf als de gepensioneerde expats neemt enorm toe de laatste jaren.

Gunstige vooruitzichten

Al zijn de duurdere consumptieve uitgaven nog steeds op het niveau van voor de economische crisis. De zware economische tijden hebben de Spanjaarden nu echt ook achter zich gelaten, maar de stijging van de consumptieve uitgaven zijn wel hoger dan de groei van de salarissen. Dit wordt in de hand gewerkt door het zo gemakkelijk verkrijgen van een krediet, of de verstrekking door banken van een creditcard en de gunstige economische vooruitzichten en het aantrekken van de Spaanse woningmarkt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  20°
  onbewolkt
  Luchtvochtigheid: 88%
  Windkracht: 7m/s NW
  Max 17 • Min 15
  24°
  Di
  25°
  Wo
  26°
  Do
  27°
  Vr
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties