Uw zoekresultaten

Cultuur langs de Costa Blanca

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 13 april 2018
| Tips
| 0

De Spaanse Costa Blanca is niet alleen een heerlijke zon-, zee- en strandbestemming. Hoewel de streek niet bekend staat als cultureel hoogstandje, is er ook op cultureel gebied veel te ontdekken. De Costa Blanca is veel meer dan een lekkere zonbestemming om te ontkomen aan het Nederlandse winterweer. Je vind er een hartelijke bevolking, eeuwenoude historie en veel culturele bezienswaardigheden.

Warmbloedige Spanjaarden
De Costa Blanca is niet alleen warm om het gebied van klimaat. Ook de cultuur is er warm te noemen. De mensen staan bekend als gastvrij en vriendelijk. Er wordt vaak een praatje gemaakt op straat en iedereen begroet elkaar hartelijk. Anders dan in Nederland groet men elkaar door middel van twee kussen op de wangen. Een stuk warmer dus, dan het afstandelijke hand schudden dat in Nederland gebruikelijk is. Dit is als koelbloedige Nederlander even wennen, maar kan ook heel verfrissend zijn. Spanjaarden zijn over het algemeen attent en bieden elkaar graag een helpende hand. Het is dan ook makkelijk contact leggen met de lokale bevolking van de Costa Blanca.

Moorse heerschappij
Om de bevolking goed te begrijpen is het belangrijk iets te weten van hun geschiedenis. Tussen circa 700 en 1200 na Christus was deze Spaanse streek deel van het Moorse rijk. Deze heerschappij van Afrikaanse en Arabische overheersers zorgde voor een tijd van grote welvaart. De kunsten, literatuur en wetenschappen bloeiden op en vierden hoogtij. Echter werd het Moorse bolwerk bedreigd door Christelijke staten als Navarra, Arragon en Léon. Na een lange periode van vechten kwam de Moorse heerschappij in 1212 tot een einde. De Moorse en Christelijke cultuur bleven in de periode hierop nog lang naast elkaar bestaan. De bevrijding van de Moorse bezetters wordt nog steeds jaarlijks gevierd tijdens het Moros y Cristianos festival.

Christelijke feesten
Hierna werd de Costa Blanca dus een Christelijke streek. Veel inwoners van de Costa Blanca zijn nog steeds aanhangers van dit geloof. Er worden dan ook veel godsdienstige feestdagen gevierd, zoals Allerheiligen, Driekoningen, Hemelvaart, Pasen en natuurlijk Kerstmis. Tijdens deze feesten wordt er in alle steden en dorpjes uitbundig gefeest. Er lopen processies met geestelijken door de straten, er zijn optochten met praalwagens en feestelijk verklede mensen en overal is muziek en dans. Er wordt veel waarde gehecht aan het vieren van deze religieuze feestdagen. Spanjaarden hebben dan ook veel nationale vrije dagen, in vergelijking met Nederlanders.

Historische bouwwerken en gezellige markten
In de badplaatsen van de Costa Blanca vindt u veel culturele bezienswaardigheden. De Moorse en Christelijke historie van de streek is goed terug te vinden in de oude bouwwerken. Zo vindt u er prachtige monumenten als de Virgin del Consuelokerk en de Moorse burcht Castillo de Santa Barbara. Ook de vele vlooienmarkten die de Costa Blanca telt zijn leuke culturele bezienswaardigheden. Ieder dorpje en stadje heeft wel een gezellige weekmarkt. Vooral die in het dorpje Jalón is bijzonder. Hier adem je de authentieke Spaanse cultuur in terwijl je struint langs de antiekkraampjes vol oude kunst en hebbedingetjes.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  14°
  half bewolkt
  Luchtvochtigheid: 62%
  Windkracht: 7m/s NO
  Max 14 • Min 14
  15°
  Do
  15°
  Vr
  15°
  Za
  15°
  Zo
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties