Uw zoekresultaten

De verschillen tussen de eigendomsregisters in Spanje; het catastro en het registro de la propiedad

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 9 januari 2019
| 1

In Spanje zijn er twee eigendomsregisters het catastro en het registro de la propiedad. Beide eigendomsregisters hebben hun eigen bestaansrecht en belang bij de juridische controle voor de aankoop van uw woning. In dit blog leest u over de verschillen die beide register hebben en waarvoor zij dienen.

Het Catastro

Allereerst het catastro inmobiliario. Dit register wordt geregeld in de Ley del Catastro Inmobiliario en is opgesteld door het Spaanse ministerie van financiën. In het register wordt o.a. de locatie beschreven, het aantal vierkante meter en de bestemming van het onroerend goed, de kadastrale waarde, grafische representatie, of er landbouwactiviteiten plaatsvinden en wat de kadastrale titel is. Het komt overigens vaak voor dat er in het catastro fouten staan zoals verkeerde adresnummers of het aantal oppervlakte. De inschrijving in het catastro inmobiliario is verplicht en gratis.

De functie van het administratieve register is dat de belastingdienst in Spanje de juiste belasting kan innen bij de eigenaar. Afhankelijk van een aantal factoren en kenmerken wordt het IBI-tarief (Impuesto sobre bienes inmuebles) geheven aan de eigenaren. Het tarief is afhankelijk van o.a. de locatie, de oppervlakte en of er bouwwerken aanwezig zijn op het onroerend goed.

De Spaanse belastingdienst controleert of alle bouwwerken ook daadwerkelijk (correct) zijn ingeschreven in het register. Verder is het belangrijk om te vermelden dat er in heel Spanje één catastro inmobiliario is met uitzondering van het Baskenland en Navarra.

Het Registro de la Propiedad

Het andere eigendomsregister, het registro de la propiedad, is er om de juridische eigendom van het onroerend goed vast te stellen. In dit register vindt men o.a. informatie over beslagen, hypotheken en andere lasten die op het onroerend goed rusten. Met name bij bestaande woningen in Andalusië en Valencia komt het veelvuldig voor dat de correcte inschrijving van een woning ontbreekt in dit register. De woning is dan wel in het catastro ingeschreven maar aangezien het zonder bouwvergunning is gebouwd ontbreekt de correcte inschrijving van de woning in het registro de la propiedad.

Met het opvragen van een uittreksel uit het registro de la propiedad kan de koper van het onroerend goed een beeld krijgen van de staat van het juridische eigendom, wie de eigenaar is en of de bouwwerken op de juiste wijze zijn ingeschreven. Dit uittreksel staat beter bekent als de nota simple. Om een wijziging door te voeren in dit register moet met naar de notaris.

Beide registers spelen een belangrijke rol bij de juridische controle over de woning. Bij het kopen van een woning is het verstandig om altijd een juridische expert in te schakelen die de documentatie en overeenkomsten controleert. Hiermee weet u zeker dat de woning die u koopt ook aan de verwachting voldoet die u door de verkoper wordt geschetst.

Meer over de schrijver.

Kevin Gardeslen is werkzaam bij MAB Advocaten in Spanje en houdt u met deze column graag op de hoogte van de juridische aspecten bij het kopen van een woning in Spanje.

One thought on “De verschillen tussen de eigendomsregisters in Spanje; het catastro en het registro de la propiedad

 • Simon Vliem van Brienen
  op 14 januari 2019

  .

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  26°
  geheel bewolkt
  Luchtvochtigheid: 78%
  Windkracht: 4m/s Z
  Max 29 • Min 28
  30°
  Wo
  28°
  Do
  26°
  Vr
  27°
  Za
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties