Uw zoekresultaten

Feliz año nuevo!

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 31 december 2019
| Tips
| 0

31 december: Nochevieja

De viering van oudejaarsavond in Spanje is qua samenstelling wel een beetje gelijk als in Nederland, Spaanse families en vrienden (soms in combinatie ervan) komen samen voor een uitgebreid diner dat pas rond negen begint en eigenlijk door gaat tot iets voor middernacht.

Iets voor middernacht wordt traditie getrouw de tv aangezet om naar de klokslagen van de “Puerta del Sol” in Madrid te kijken. Ter voorbereiding krijgt iedereen een schaaltje, glaasje of stokje met 12 druiven, en bij iedere klokslag wordt een druif gegeten. De betekenis hiervan is dat dit voor iedere maand van het volgende jaar geluk zal brengen. Hierna wordt er geproost en getoost met Cava en wordt er tot in de late uurtjes gefeest. Vaak zie je in dorpen en steden dat op het stadhuis plein er ook live muziek is, er wordt afgeteld en soms vuurwerk is.

Vuurwerk

Oud & Nieuw wordt er standaard niet al te veel vuurwerk af gestoken, wat er door particulieren wordt afgestoken is meestal door toeristen of door restaurants waar een Nochavieja feest wordt gehouden. Op oudejaarsavond is het geen traditie voor Spanjaarden om vuurwerk af te steken, al kun je het hele jaar door vuurwerk kopen in Spanje. Wanneer u of uw huisdieren nu gek worden van de harde knallen en al het overlast van het vuurwerk in Nederland, kom gerust naar Spanje, het is hier een heel stuk minder.

1 januari: Año Nuevo

Op 1 januari wordt er net zoals in Nederland ook op veel plaatsen aan de Costa’s een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Het mooie is wanneer u dit in Spanje aan de Middellandse zee doet, de zee een stuk minder koud is dan de Noordzee in Nederland. Na de nieuwjaarsduik wordt er door vele mensen gebarbecued of gepicknickt natuurlijk onder het genot van een glaasje Cava, wijn of bier. Nog een voordeel van het heerlijke klimaat in deze Costa Blanca, u hoeft niet gelijk met onderkoelingsverschijnselen de auto in op weg naar huis.

6 januari: Los Reyes Magos

De viering van drie koningen in Spanje wordt groots gevierd en begint al op 5 januari, dan starten de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos  in de avond aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen).

De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. De drie koningen rijden te paard of in prachtig versierde feestelijke wagens door de straten en gooien snoep en koekjes naar de kinderen. Op 5 januari mogen de kinderen hun schoentjes neerzetten en daar leggen ze dan wat snoep voor de Koningen en hooi voor de kamelen of paarden van de koningen bij. ’s Ochtends zien de kinderen dan of de drie koningen langs zijn geweest , de lekkernijen hebben meegenomen en een mooi cadeautje hebben achtergelaten.

3 Koningen is ook een officiële vrije dag in Spanje en wanneer u die dag ’s middags uit eten wilt, is het wijs om te reserveren want de restaurants zitten die dag overvol. Veel bedrijven zijn ook vanaf de kerst tot aan deze dag gesloten. Op 7 januari zijn de feestdagen afgesloten en gaat pas het gewone leven weer door.

Roscón de Reyes

Als ontbijt wordt traditiegetrouw op 6 januari de Roscón de Reyes gegeten, een ronde cake met gesuikerd fruit, welke de edelstenen van de koningen moeten voorstellen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties