Uw zoekresultaten

Fideuá

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 4 november 2018
| 0

Fideuá komt net als Paella van origine uit de regio Valencia. Het grote verschil tussen Paella en Fideuá is dat Paella met rijst gemaakt wordt, en Fideuá met macaroni/vermicelli. In de Spaanse supermarkten kun je gemakkelijk de Fideuá kopen maar wanneer u het recept in Nederland maakt, kunt u ook boogjes macaroni gebruiken. Echter heb je voor beide gerechten wel een paella pan nodig.

Paella pan
Net als bij paella is de pan waarin de Fideuá gemaakt wordt heel belangrijk. Een paella pan is dun en  breed (met een grote diameter) en heeft een lage rand. Beide gerechten worden namelijk gegaard in de breedte en niet zoals wij gewend zijn met een rijst of pasta gerecht in de hoogte. Mocht u nu geen paella pan hebben, of geen lage brede koekenpan dan kunt u dit gerecht ook in de oven klaar maken in een ruime ovenschaal. Verwarm de oven dan voor op 200 graden, wanneer u de schaal erin heeft gezet, is het beste om de temperatuur na ongeveer 5 minuten te verlagen naar 180 graden

Benodigdheden voor 4 personen:
Onderstaand een idee voor wat u kunt gebruiken aan vis en schelpdieren maar hiermee kunt u natuurlijk zelf variëren, stevige vis zonder graad, alle soorten garnalen en mosselen of andere schelpen.

  • 400 gram fideuá of elleboogjesmacaroni
  • 200 gram tonijn in stukken gesneden (of andere witte stevige vis zoals zeeduivel)
  • 2 schoongemaakte inktvissen (sepias) in stukjes gesneden
  • 8 langoustines
  • 2 teentjes knoflook (heel fijn gesneden)
  • 1 kleine ui (fijn gesneden)
  • 4 rijpe ontvelde Pomodori- of Roma tomaten ( in kleine stukjes gesneden)
  • 1 lepel paprika poeder
  • saffraan en/of gele voedingskleurstof
  • snufje zeezout
  • 100 cc olijfolie
  • 1 liter warme visbouillon

Zoals altijd is mijn tip om bovenstaande ingrediënten eerst goed voor te bereiden en klaar te zetten, dan zijn alle stappen hieronder vrij eenvoudig. Wanneer u denkt geen geschikte pan te hebben, verwarm dan alvast de oven voor, het 1e gedeelte van het recept kan ook in een koeken- of hapjespan gedaan worden, halverwege kunt u dan over gaan in de oven.

  1. Verwarm de pan en laat de olie goed heet worden, maar laat deze niet verbranden. Pak de stukjes vis hier even in op maar hoeft zeker niet door en door. Haal na een paar minuutjes de vis uit de pan en leg dit op een bord, dat voegen we later pas weer toe aan het gerecht, anders wordt de vis droog. Ook de schaal-en schelpdieren (Los mariscos) op deze wijze even opbakken en daarna wegzetten.
  2. De pit nu lager zetten en in de olie die nog in de pan zit, de ui en als laatst de knoflook meefruiten, wanneer ze gaan verkleuren kun je de in stukjes gesneden tomaten en de paprika poeder erbij voegen, gevolgd door de warme bouillon. Laat dit op een pit op halve stand ongeveer 5 minuten lekker doorkoken.

Wanneer u een oven gebruikt, dan is het nu tijd om bovenstaande in een grote ovenschaal te gieten en de rest van het recept in de oven te doen.

  1. Doe nu de saffraan en de fideuá/macroni bij het bouillonmengsel en laat zo’n 4 minuten op de hoogste stand koken. (voor de oven is dit 5 minuten op 200 graden).
  2. Vervolgens zet je de pit op een lage stand en laat je alles nog eens 5 minuten pruttelen (en de oven zijn dit 5 minuten op 180 graden)
  3. Nu voeg je de vis en de schaal en scheldieren toe, en desgewenst een beetje zout en even goed de pasta proeven, naar smaak en gelang laat je deze nog ongeveer 5 minuten op de lage pit of in de oven op 180 graden staan, totdat de fideuá of macaroni helemaal gaar is.

Let op: dit is helemaal afhankelijk van uw pan, oven, soort pasta maar ook uw smaak, dus past u het recept alstublieft een beetje aan zoals dit voor u het beste uitkomt en vooral smaakt, de tijden en standen van de pitten en oven zijn slechts een leidraad.

  1. Voor dat de fideuá wordt opgediend, moet deze altijd nog even 5 minuten afgedekt blijven staan, zodat echt alle bouillon is opgenomen in het gerecht, afdekken kan met een deksel, een schone geurloze (niet een die naar wasmiddel ruikt) theedoek of gewoon een stuk zilverfolie gedaan worden.
  2. Zet dan de pan of ovenschaal op tafel, garneer met een paar stukken citroen en zet er een heerlijke schaaltje met verse alioli (knoflook mayonaise) bij. Zie eerdere recepten voor een heerlijk traditioneel aliolirecept, maar tegenwoordig is de alioli zowel in Spanje als in Nederland ook kant en klaar te koop). Zo kan iedereen naar gelang heerlijk opscheppen uit de pan en zelf naar smaak de alioli toevoegen en er doorheen roeren.

buen provecho

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    17°
    zwaar bewolkt
    Luchtvochtigheid: 72%
    Windkracht: 6m/s O
    Max 17 • Min 17
    15°
    Ma
    18°
    Di
    18°
    Wo
    18°
    Do
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties