Uw zoekresultaten

Finca, Hacienda of een Cortijo?

Geplaatst door Alejandro García on 2 maart 2018
| Tips
| 0

Nog steeds hebben vele mensen een droom om een Finca te bezitten in Spanje op het vasteland of op een van de Eilanden.

Vaak denken mensen dan aan een mooi vrijstaand huis(je) of boerderij op een ruim perceel eigen grond. Het liefst met privé zwembad waar op en top privacy gegarandeerd is. Echter waar men het dan eigenlijk over heeft is een Cortijo of Hacienda. Het gebruik van deze twee benamingen is weer regio afhankelijk (zoals zovele termen en betekenissen in Spanje).

Toch hebben de woorden Hacienda en Cortijo wel degelijk te maken met een Finca. Een Finca is een perceel grond. Zo’n perceel kan een paar honderd vierkante meter tot een paar hectare zijn waar indien bebouwd een Hacienda en Cortijo op staat, of een andere vorm van bebouwing.

Om nog iets dieper in de materie te duiken volgt hieronder een uitleg van de verschillende soorten Fincas. Net als dat men in Nederland en België verschillende bestemmingsplannen kent voor percelen met grond, is dit in Spanje niet anders. Bij iedere Spaanse gemeente is in het bestemmingsplan (Plan General de Ordenación Urbana, hierna te noemen PGOU) vastgelegd wat de bestemming is van iedere Finca (perceel grond).

De verschillende Fincas op een rij:

Finca Urbana; bouwgrond

Wanneer er bij een perceel grond Finca Urbana staat in het bestemmingsplan (PGOU), betekent het dat het om bouwgrond gaat en hier een of meerdere woningen op gebouwd mogen worden.

Natuurlijk mag er dan niet in het wilde weg gebouwd gaan worden. Er zijn altijd voorwaarden voor deze woningbouw welke vastgelegd liggen in de bouwbepalingen.
U moet hierbij denken aan de (maximale) afmetingen van de te bouwen opstal ten opzichte van de grootte van het perceel. Zoals bijvoorbeeld de hoogte van de woning maar ook de bebouwde oppervlakte ten opzichte van de afmetingen van het perceel, net als hoe dicht de woning geplaatst mag worden op de perceelgrens.

Wanneer bij de ontwikkeling en in beginsel bij het ontwerpen van deze woning hier aan voldaan wordt, is het verzoek tot verkrijging van een bouwvergunning op een Finca Urbana een redelijk eenvoudige procedure.

 

bouwgrond

 

Finca Rústica; agrarische grond of natuurgebied

Een Finca Rústica heeft als bestemming agrarisch gebruik. Het betreft meestal beschermde natuurgebieden, maar ook waterwingebieden of echt platteland (Campo).

Er zijn wel uitzonderingen. Onder zeer strenge voorwaarden wordt er soms een bouwvergunning verleend op een Finca Rústica om er een woonhuis te bouwen. In het PGOU heeft de desbetreffende gemeente dan vastgelegd wat de minimale grootte van een Finca Rustica moet zijn (vaak is dit 5, 10, 15 of 20 hectare) waarop een woning gebouwd mag worden. Ook tijdens het ontwerp en de bouw zelf zal er flink rekening gehouden moeten worden met de vastgelegde bouwbepalingen. De kans is groot dat de toegangsweg(en) naar uw eigen woning op uw Finca Rústica niet verhard mogen worden, net als dat u niet zal kunnen worden aangesloten op het elektra net, water of riool. Nu zijn daar natuurlijk meerdere oplossingen voor te bedenken, zoals wind of zonne-energie, een septic-tank en water reservoir. Het is wel iets waar u van te voren over na moet denken of u dit een onderdeel van het landelijke en avontuurlijke wonen vindt of dat u dit als hinderlijke obstakels ziet.

 

natuur

 

Finca Urbanizable; een eventueel te wijzigen Finca Rústica in Finca Urbana

Een Finca Urbanizable is een Finca Rústica waarvan onder strenge voorwaarden, het vastgelegde bestemmingsplan gewijzigd kan worden. Vaak wordt er gedacht dat Fincas Urbanizables de bestemming hebben om er urbanisaties (woonwijken) te ontwikkelen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat het slechts bedoeld is om één woning op te bouwen en dat het dus veranderd kan worden in een Finca Urbana.

 

huis spanje

 

Een welgemeende waarschuwing:

Wanneer u een advertentie ziet op internet van een zeer goedkope (misschien nog wel te moderniseren) Hacienda of een Cortijo op een ruime Finca, spring dan niet gelijk in het vliegtuig of de auto om deze buitenkans niet aan u voorbij te laten gaan.

In de meeste gevallen gaat het namelijk om een gebouwde schuur welke is omgebouwd tot woonhuis, waar zowel geen bouwvergunning als woonvergunning op zit. Soms zit er wel een bouwvergunning op, maar dan alleen voor de schuur en niet voor bewoning.

De Spaanse overheid probeert deze wanpraktijken sterk de kop in te drukken. Wanneer u een mooie woning bezit welke gebouwd is op een Finca Rústica zonder dat er ooit toestemming is gegeven om hier een woning op te bouwen danwel een schuur om te bouwen tot woning, kan deze zonder pardon gesloopt worden. In dit geval kunt u dan met recht spreken van goedkoop is duurkoop.

Zonder een Licencia de Primera Ocupación (woonvergunning) is bewoning niet toegestaan. Deze woonvergunning heeft u bijvoorbeeld ook weer nodig voor het aan laten sluiten voor levering van water, elektra.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  15°
  onbewolkt
  Luchtvochtigheid: 71%
  Windkracht: 4m/s W
  Max 15 • Min 15
  17°
  Zo
  16°
  Ma
  16°
  Di
  17°
  Wo
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties