Your search results

Gazpacho

Posted by Patrick Arnoldus on 26 september 2018
| 0

Een heerlijk koud, iets wat pittig licht verteerbaar soepje, ideaal verfrissend als voorgerecht voor de warme zomer of nazomer

Het grote geheim van een lekkere gazpacho zit in de soort en rijpheid van de tomaat. Gebruik alleen rijpe tot overrijpe goed rode tomaten bijvoorbeeld de pomodori of roma tomaat. Om de tomaten vrij eenvoudig te ontvellen zet je een kruisje met een mes in het vel aan de onder- of bovenzijde en leg de tomaat 10 – 15 seconden in kokend water. Daarna kunt u vrij eenvoudig het vel verwijderen.

De tomaat is absoluut het hoofdingrediënt van de gazpacho maar er worden andere groenten in verwerkt. Een geroosterde paprika, knoflook, een halve rode peper en een komkommer zijn minstens zo belangrijk. En last but not least een keukenmachine of staafmixer, dan gaan we nu aan de slag:

Tijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:

  • 500 gram goede tomaten;
  • 3-4 el. Rode wijn en eventueel twee witte boterhammen die u hierin kunt laten weken;
  • 1 komkommer, geschild en zonder zaden en in stukken gesneden;
  • 1 grote rode gegrilde paprika zonder zaadlijsten in stukken gesneden;

(kan uit pot maar zelf grillen is veel lekkerder, gebruik er dan twee als u de paprika zelf grilt);

  • 2- 3 tenen knoflook;
  • Halve rode peper zonder zaadjes;
  • 50 ml olijfolie (begin met iets minder, u kunt altijd nog wat bijvoegen);
  • 2-3 el wijn of sherry azijn (naar smaak, experimenteert u eens met de hoeveelheid, let hierbij wel op dat de smaken gedurende de rusttijd in de koelkast nog versterken.);
  • Snufje zeezout en verse peper.

Benodigdheden: keukenmachine of staafmixer

Recept:

Begin altijd met de voorbereidingen, zet alles klaar zodat u alles in de juiste volgorde kunt samenvoegen. De voorbereidingen zijn het werk van de Gazpacho de rest doet uw keukenmachine en de koelkast. Daarom alleen al zo’n perfect recept voor warm weer

  1. Voeg de witte boterhammen geweekt in de rode wijn of alleen de rode wijn, de ontvelde tomaten, de geroosterde paprika, de komkommer, de halve rode peper, de tenen knoflook en zout naar smaak bij elkaar in de kom keukenmachine of in een diepe kom om te pureren met behulp van de staafmixer.
  2. Voeg nu voorzichtig een groot deel van de olijfolie en de wijn- of sherryazijn en proeft u nu de gazpacho, waarbij u rekening moet houden met het feit dat de smaken nog versterken gedurende het rust proces.
  3. Voeg naar smaak eventueel meer olie, wijn- of sherry azijn en zout en/of peper toe.
  4. Indien nodig kunt u de soep zeven, zeker wanneer het in kleine glaasjes wordt geserveerd, als voorgerecht of als amuse is het extra mooi om de gazpacho zo glad mogelijk te maken.
  5. Zet nu de schaal een paar uur in de koelkast om de gazpacho echt in en in koud te laten worden.

Tips om te serveren:

Het staat bijzonder feestelijk om de gazpacho te serveren in kleine glaasjes of kommetjes. Door de sterke smaken is een groot bord gazpacho niet eens lekker). Voor garnituur kunt u in croutons, maar ook in blokjes gehakte watermeloen, avocado, komkommer, paprika en een blaadje basilicum gebruiken.

Buen Provecho

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    12°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 87%
    Windkracht: 2m/s W
    Max 15 • Min 13
    16°
    Di
    18°
    Wo
    15°
    Do
    17°
    Vr
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Compare Listings