Uw zoekresultaten

La noche de San Juan

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 24 juni 2019
| Tips
| 0

Als Spanje fan moet u dit feest ten minste 1 keer meemaken, de viering van de beroemde ”Noche de San Juan” aan de Spaanse Costa’s. Het San Juan feest wordt door de meeste Spanjaarden gezien als de kortste en meest magische nacht van het jaar. Volgens oud katholiek gebruik wordt op 24 juni in Spanje de  geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper) gevierd, maar het feest begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni.

Een onvergetelijke ervaring

Een onvergetelijke avond en nacht, op zowat elke plek aan de Spaanse kust! Een nacht om te vieren met familie en of vrienden aan het strand, onder het genot van lekker eten (BBQ),  drinken en vreugde of kampvuren met natuurlijk vuurwerk. Eigenlijk kunt u deze nacht niet missen wanneer u in deze periode in Spanje bent.

Het mooiste en grootste San Juan feest wordt in Alicante gevierd. Alicante viert de komst van de zomer met de vreugdevuren van San Juan. In een spectaculaire weergave van muziek, kleur en vuurwerk, drommen duizenden mensen door de straten om dit feest te ervaren met een eerbetoon aan het element vuur.

Oorsprong van viering San Juan in Alicante

Om de komst van de zomer te vieren, trokken de inwoners van Alicante traditioneel op 23 juni naar het platteland voor een feestelijk diner: ze aten op typische producten en om middernacht staken ze vreugdevuren aan en dansten ze rond, maakten kampvuren en gingen zwemmen in de zee. Deze gewoonte duurde door de jaren heen, en in 1928 werden de feesten van de Vuren van San Juan formeel opgericht. Gedurende verschillende dagen viert Alicante deze grote eerbetuiging aan vuur, waar de sterren van de show echte maar kortstondige kunstwerken zijn: de vreugdevuren en de enorme papier-marche en houten figuren die in vlammen opgaan in de nacht van San Juan.

Viering San Juan in Alicante

De koningin van het feest, bekend als de “Bellea del Foc” (“Schoonheid van het Vuur”), wordt in mei gekozen uit de kandidaten die door een commissie in elke buurt worden gepresenteerd. De festiviteiten beginnen officieel op 20 juni met de “plantà”. Het opbouwen van de enorme vreugdevuren met de papier-marche figuren die de straten van Alicante met humor, pracht en praal vullen. Die dag worden de “barracas” of grote tenten ook opgezet om als openbare dansvloer te dienen, en waar feestgangers de typische vijgen en “cocas” (een soort gebakje met tonijn, uien en pijnboomnoten) kunnen proeven. Enkele van de hoogtepunten van de festiviteiten zijn de intocht van de bands en commissies, met hun respectievelijke ‘schoonheden’ en hun hofdames die een traditionele kleding dragen; het bloemenoffer aan de patroonheilige van de stad, de Maagd van El Remedio op 21 en 22 juni; en de internationale folklore-parade, een spectaculaire processie met dansgroepen van over de hele wereld. Bovendien zijn er elke dag om twee uur ’s middags van 19 tot 24 juni vuurwerkshows op het plein Plaza de los Luceros: dit zijn de oorverdovende “mascletàs”, waarvoor oordopjes ten zeerste aanbevolen zijn vanwege het geraas van de exploderende knallers en raketten. En tenslotte om middernacht op 24 juni komt de “cremà” (brandend), het hoogtepunt van de feesten. Na een spectaculaire witte palm van vuurwerk worden de vreugdevuren overal in de stad in vuur en vlam gezet en verdwijnen ze te midden van veel vrolijkheid en dans en zang, terwijl brandweerman de feestvierders met water drupt in wat bekend staat als de “banyá”.
Maar dan is het feest in Alicante nog niet voorbij. Van 25 tot 29 juni is er een vuurwerkwedstrijd op het strand van El Postiguet en het historische centrum van de stad komt tot leven met een middeleeuwse markt en een scala aan shows.

Tradities van San Juan

Water en vuur staan deze nacht centraal. Van een massale nachtelijke zwempartij in zee tot  vreugde- of kampvuren en vuurwerk. De Spanjaarden hebben tal van tradities op deze nacht die bol staan van bijgeloof. Zoals het verjagen van boze geesten door in of door het vuur te springen, dit brengt geluk. Op middennacht de zee in gaan voor schoonheid, gezondheid en zelfs vruchtbaarheid. Maar vandaag de dag gaat vooral iedereen naar het strand voor een gezellig feest,  en zijn de tradities vooral om het extra feestelijke te maken. Er is nog 1 bijzondere San Juan traditie het vernoemen waard namelijk, die van het schrijven van 3 wensen op een papiertje om ze daarna in het vuur te gooien. Wanneer u deze avond/nacht mensen in de weer ziet met papiertjes en pennen weet u nu dus waarvoor dit is. Voor middernacht worden de diepste wensen opgeschreven voor dit seizoen om ze daarna te verbranden in de vreugdevuren. Dit symboliseert een nieuw start, na pure reiniging en verlossing van de gebeurtenissen uit het verleden. Zodra iedereen dan massaal om middernacht de zee inloopt, vraagt men om de 3 gedane wensen uit te laten komen.

Viering van het vuurfeest op het strand

San Juan op het strand is een geweldige viering op het strand vol mensen in feeststemming. Er hangt een enorme opwinding in de lucht, mede door de vreugdevuren, maar ook van de heerlijke geur van barbecue en/of van gegrilde vis, het relaxte geluid van smeulend vuur, de gitaarklanken, het  vuurwerk……  Een enorm sfeervolle echt traditionele Spaanse nacht waar alle zintuigen worden geprikkeld! En vergeet niet uw 3 wensen op te schrijven en in een vreugdevuur te verbranden voordat u om middernacht de zee in duikt! Misschien worden uw wensen wel vervuld na deze magische nacht…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  8°
  onbewolkt
  Luchtvochtigheid: 60%
  Windkracht: 3m/s W
  Max 13 • Min 8
  17°
  Ma
  16°
  Di
  17°
  Wo
  17°
  Do
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties