Uw zoekresultaten

Sardines a la plancha

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 30 augustus 2019
| 0

Gegrilde sardines, op de BBQ of in de grilpan

Sardines a la plancha zijn onlosmakelijk verbonden met Spanje, en dan met name Zuid-Spanje maar ook in de Costa Blanca waar wij ons bevinden is dit gerecht heel populair.

Ze worden in zijn geheel, tussen een rooster, of aan spiesen geregen en geroosterd. Deze Sardinas a la plancha, maken deel uit van een eeuwenoude Spaanse traditie om de vis direct al op de vissersboten te grillen. Maar ook thuis kunt u dit heerlijke maar o zo simpele gerechtje uit de Spaanse keuken bereiden. Sardines a la plancha is een perfect gerechtje als onderdeel van een tapasmaaltijd maar ook heerlijk voor een zomerse bbq.

Belangrijk…
Gebruik alleen verse sardines van de visboer, niet voorverpakt uit de supermarkt, ze moeten echt “kakeltje” vers zijn voor het optimale resultaat. Laat ze eventueel schoonmaken maar altijd met de kop eraan. En voor sardines geldt, hoe dikker hoe veter, hoe lekkerder!

Ingrediënten:

Dit is voor ongeveer 1 kilo sardientjes, bij grote trek, of als hoofdmaaltijd 2 sardines en bij tapas 1 sardine per persoon

  • 1 kilo sardines
  • 2 uitgeperste citroenen
  • 2-3 grote tenen verse knoflook
  • 3 dl goede olijfolie
  • 1 bosjefijn gehakte platte peterselie
  • Snufje of mespuntje naar smaak cayennepoeder
  • Snufje of mespuntje naar smaak Kardemompoeder
  • Grof zeezout

Bereiding:

De sardientjes hoeven als een van de weinige vissoorten helemaal niet ontleed te worden voor het grillen. Ook een sardientje heeft graatjes maar die zijn zo fijn, dat je deze gewoon eten kan. De bereiding bestaat dan ook heel simpel uit het maken van de marinade, de marinade laten intrekken en het grillen van de gemarineerde sardientjes.

De marinade maken:

Voeg bij het uitgeperste citroensap 2 tot 3 uitgeperste tenen knoflook. Heb je geen knoflookpers, snijdt dan de tenen knoflook in heel fijne stukjes. Voeg nu een snufje cayennepeper en een snufje kardemompoeder hier aan toe. Meng het even goed en doe er dan nog de 3 deciliter olijfolie bij. Voeg dan het grove zeezout toe naar smaak, sardientjes horen zout te zijn, maar hoeveelheid zout vind ik altijd heel persoonlijk.
Als laatste voeg je 2/3 van het bosje fijngehakte platte peterselie toe en de marinade is klaar. Laat de sardientjes minimaal een uur, maar een paar uur is nog beter in de marinade in de koelkast in trekken.

Het grillen:
Wanneer de BBQ of de grilpan klaar is om te gaan grillen, rijg je de sardientjes aan een spies of doe ze tussen een visklem en gril ze aan beide zijde 2-3 minuten tot de gegrilde sardientjes goudbruin en gaar zijn.

¡Buen Provecho!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    7°
    onbewolkt
    Luchtvochtigheid: 56%
    Windkracht: 2m/s W
    Max 13 • Min 8
    17°
    Ma
    16°
    Di
    17°
    Wo
    17°
    Do
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties