Uw zoekresultaten

Spaanse Gestoomde en Gegratineerde Mosselen

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 14 januari 2019
| 0

Ook in Spanje worden er regelmatig mosselen gegeten, op verschillende wijze. Ook wij zijn er dol op, daarom een heerlijk basis recept voor Spaanse mosselen, namelijk “Mejillones al Vapor”. Deze gestoomde mosselen kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een heerlijke tapa van te maken zoals gegratineerde mosselen, zie het 2e recept hieronder van de “Mejillones Gratinados”.

Mejillones al Vapor, Gestoomde Mosselen (basis recept)
Het spreekt voor zich dat de gestoomde mosselen ook direct gegeten worden, vooral warm zijn ze verrukkelijk maar ook koud zijn ze zalig. Onderstaande ingrediënten zijn voor een hoofdgerecht voor 4 personen, voor tapas deelt u alles door 4:

Ingrediënten:
• 2 kilo mosselen
• 2 schoongemaakte tenen knoflook (voor en achterkantje van de teen eraf snijden, even pletten met een groot mes en schilletje eraf halen)
• 4 rode gedroogde pepertjes of halve theelepel zwarte peperkorrels
• 1 groot laurierblad, of 2 kleintjes
• Scheutje olijfolie
• 1 citroen of limoen in 4 parten gesneden.

Extra benodigdheden:
Grote mosselpan, braadpan of soeppan. Met deksel want die hebben we nodig om te stomen!

Aan de slag:
De bereiding van Spaanse Gestoomde Mosselen is heel eenvoudig en ook nog eens zo klaar, we gaan als volgt te werk:

 1. U wast en spoelt de mosselen in koud water, en controleert alle schelpen een voor een. Verwijder uitstekende baarden, uitstekende stukjes wier of andere materialen. Kapotte mosselen of schelpen die open staan gooit u direct weg.
 2. Verhit een flinke scheut olijfolie in de ruime pan, fruit hierin de gedroogde pepertjes of peperkorrels, de plat geslagen knoflooktenen en voeg daarna een laurierblad toe.
 3. Doe nu de schoongemaakte mosselen erbij, doe de deksel op de pan en stoom de mosselen. Ze zijn gaar als ze goed open staan, dit duurt afhankelijk van de pan tussen de 5 en 8 minuten. Vergeet niet tussentijds even voorzichtig de mosselen om te schudden, zodat overal de mosselen even ver open stomen.
 4. De mosselen die dicht zijn gebleven moet u direct weggooien en niet opeten.
 5. Wanneer u de mosselen als tapas gebruikt en ze iets afgekoeld zijn, kunt u een van de twee schelpen verwijderen zodat u ze netjes als tapa kan opdienen.
 6. Wanneer u de mosselen wilt bewaren om later als tapas te gebruiken, kunt u deze als volgt bewaren, let op u heeft hiervoor een beetje kookvocht nodig. Leg ze met een schelp netjes gerangschikt in een goed afsluitbare plastic bewaardoos of schaal en sprenkel op iedere mossel een beetje kookvocht, tegen het uitdrogen. Tevens wordt het kookvocht gebruikt in vervolgrecepten. Bewaar ze nu afgesloten in de koeling voor gebruik.

Mejillones Gratinados, geratineerde mosselen

De basis voor deze heerlijke gegratineerde mosselen is de Mejillones al Vapor, gestoomde mosselen zoals hierboven beschreven. Het recept is voor ongeveer 12 mosselen, wanneer u er meer wilt maken pas dan de ingrediënten hierop aan.
Benodigheden:
Oven en een vuurvaste aardewerk of glazen ovenschaal

Ingrediënten:
• 12 gekookte mosselen volgens bovenstaand basisrecept
• Scheutje gezeefd kookvocht van de gekookte mosselen.
• 2 heel fijn gehakte knoflookteentjes
• 3 eetlepels verse platte peterselie, fijn gehakt of geknipt (doe ik altijd)
• 2 eetlepels paneermeel
• Klein beetje zeezout
• Scheutje olijfolie
Wanneer u alles klaar heeft staan gaan we aan de slag:

 1. Verwarm tijdens het klaar zetten en fijnhakken van alle ingrediënten de oven voor op 220 graden.
 2. Maak “de gratin” door de zeer fijn gehakte knoflook te mengen met de gehakte of geknipte peterselie en het paneermeel.
 3. Leg nu de mosselen zonder kookvocht, dat bewaart u wel, netjes gerangschikt in een ondiepe ovenschaal en verdeel over iedere mossel de gratin.
 4. Besprenkel nu de mosselen met een beetje kookvocht en wat olijfolie
 5. Plaats de schaal in het midden van de oven waar de mosselen in ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de oven) mooi gegratineerd zijn.
 6. Voor het opdienen kunt u ze nog naar smaak een beetje besprenkelen met limoensap of citroensap.

¡Buen Provecho!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties