header_image
Uw zoekresultaten

Tip 1: Waarom wilt u kopen?

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 2 februari 2018
| 0

De eerste tip die is aan te voeren betreft de vraag naar het soort huis waar u naar op zoek gaat. Dit kan namelijk verschillen. Het hangt immers van de insteek af die u hebt als koper. Anders gezegd, met welk doel koopt u de woning? Is dit omdat u graag zelf naar Spanje wilt verhuizen? Of is het voornamelijk omdat u er wilt overwinteren in een tweede woning? Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat u het huis helemaal niet koopt om er zelf gebruik van te gaan maken. Het kan immers net zo goed een investering zijn die u gaat doen.

Een eigen huis

Koopt u een huis in Spanje om er zelf permanent te gaan wonen, misschien wel nu al gelijk of voor later? Zorg dat u alle zaken goed op orde hebt met betrekking tot uw eigen wensen en eisen en kies het huis dat hier het meest aan voldoet. U moet zich daarbij goed bedenken dat u hier een vaste plek gaat krijgen, het is dus anders dan het gevoel waar u naar op zoek bent wanneer u op vakantie gaat. U moet zich hier compleet en volledig thuis gaan voelen wanneer u erin trekt. Kleine zaken kunnen grote problemen worden op langere termijn, dus pas hier dan ook goed voor op.

Een tweede huis

Wanneer u een tweede huis in Spanje gaat kopen waar u maar tijdelijk in zal verblijven ieder jaar, dan zijn de zaken net iets anders. Natuurlijk gelden alle hiervoor omschreven zaken dan nog altijd, maar het is wel zo dat het verblijven in een tweede huis net iets dichterbij vakantie komt dan het permanent vestigen in een huis. Bovendien is het zaak om rekening te houden met de tijd waarin u niet in de woning verblijft. Gaat u het dan verhuren of komt het leeg te staan? Dit is belangrijk om bij stil te staan en te weten omdat verhuur ook weer andere eisen met zich meebrengt.

Een investering

Dan is er nog de derde mogelijkheid en dat is dat u een woning koopt als investering. Dit is een situatie die vrij vaak voorkomt, zeker op momenten waarop sparen minder blijkt te lonen. Een investering in een woning is namelijk op meerdere manieren terug te verdienen. Bijvoorbeeld door de woning te verhuren. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat het huis dan voldoet aan wensen die huurders kunnen stellen. Dit kunnen hele andere wensen en eisen zijn dan u zelf zou hebben. U moet zich dan ook in de huurder kunnen verplaatsen wanneer u tot aankoop overgaat.

Wonen en werken combineren

Ook willen wij de mogelijkheid van het gecombineerd wonen en werken op dezelfde locatie hier niet onbeschreven laten. Denkt u hierbij aan een Bed & Breakfast of Hostel of Restaurant aan huis. Of bijvoorbeeld een praktijk, manage of dierenpension of andere werkzaamheden gecombineerd aan huis. Hier moet u zich niet alleen fijn en thuis voelen, ook uw klanten moeten u weten te vinden en zich op hun gemak voelen. Wanneer u het tot een zakelijk succes wilt maken (zeker als u financieel afhankelijk bent van het succes ervan) kunt u bij het bepalen van deze aankoop niet alleen uit gaan van uw eigen wensen.

Vakantiehuis of echt huis

Vooral in het geval van een investering is het belangrijk dat u bepaalt of u een vakantiehuis of een “gewoon” huis koopt. Wanneer u een vakantiehuis koopt kunt u namelijk ook op andere plekken kijken dan dat u zou doen voor permanente bewoning. Er zijn bijvoorbeeld ook veel complexen in het land waar veel vakantiehuizen bijeen zijn gebracht, zogenoemde residenties of communities. Daar kunnen bijvoorbeeld ook veel andere Nederlanders wonen. Voor sommige mensen is het belangrijk om weliswaar in een andere cultuur te kunnen wonen, maar desondanks ook een deel van de eigen cultuur te kunnen meenemen. In dit soort omgevingen gaat dat iets gemakkelijker.

Mag dit?

Ook niet onbelangrijk is het om uit te zoeken of laten uitzoeken dat wat u van plan bent wel mag.  Zeker in het geval van het verhuren van een gewone woning is dit noodzakelijk. De regels hiervoor kunnen per gebied in Spanje verschillen. Wat aan de ene Costa geen probleem is kan aan de andere Costa strafbaar zijn. Dit moet u dus wel vooraf even zeker weten wanneer u op zoek gaat naar een woning om te kopen als investering. Anders kan het nog weleens een averechts effect hebben en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar ook wanneer u iets wilt gaan kopen om er bijvoorbeeld een Bed & Breakfast, Hostal of Restaurant in te gaan vestigen is het zeer verstandig van te voren goed uit te laten zoeken of dit mag en kan. Of hier al de benodigde vergunning opzitten of dat deze aan te vragen zijn, zal een goede makelaar u kunnen vertellen al dan niet voor u kunnen (laten) uitzoeken. Iedereen kent de verhalen van mensen (zie het programma “Ik Vertrek”) dat er vastgoed is aangekocht om daar zakelijk iets op te gaan zetten waar het ontbreekt aan de noodzakelijke vergunningen.

 

E-book 12 tips huis kopen spanje

Download via bovenstaande link het boekje met de overige 11 tips.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  20°
  onbewolkt
  Luchtvochtigheid: 83%
  Windkracht: 2m/s NNW
  Max 22 • Min 20
  24°
  Di
  25°
  Wo
  26°
  Do
  27°
  Vr
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties