Uw zoekresultaten

Veilig een huis kopen in Spanje

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 26 september 2018
| 0

Om er zeker van te zijn dat u veilig een woning in Spanje koopt is het belangrijk dat u wordt bijgestaan door professionals. Naast een professionele makelaar is het advies dan ook om altijd een advocaat in te schakelen die deskundig is in het Spaanse recht. Kevin Gardeslen van MAB Advocaten legt u uit waarom.

In Spanje zijn er een stuk meer juridische valkuilen bij het kopen van een woning dan in Nederland of België. Dit komt mede omdat de Spaanse regelgeving de koper minder bescherming biedt. Zo zijn verkopers over het algemeen niet verplicht verborgen gebreken te melden en kan onroerend goed ook worden verkocht zonder dat de verkoper over de juiste vergunningen en certificaten beschikt. Een ander groot nadeel dat buitenlandse kopers hebben is dat zij de taal onvoldoende machtig zijn om de documentatie te controleren en onbekend zijn met de Spaanse regelgeving.

Waarom een advocaat?
Een Nederlandstalige advocaat actief in het Spaanse recht is dan ook essentieel om zeker te weten dat u veilig een woning koopt. Deze kunt u het beste zelf zoeken zodat u zeker weet dat de advocaat volledig objectief en onafhankelijk is. Een advocaat is er dan ook om exclusief uw belangen te behartigen.

Een deskundige advocaat doet onderzoek naar de eigenaar van de woning en de juridische staat van het onroerend goed. Daarbij onderzoekt de advocaat onder andere of er een hypotheek of andere last (zoals een beslag of vruchtgebruik) ligt op de woning. Nederlandstalige advocaten in Spanje hebben ook ervaring met het adviseren van de koper bij een NIE-aanvraag of het openen van een Spaanse bankrekening.

Wat doet een advocaat nog meer?
Naast het controleren van de eigenaar en het onroerend goed is de advocaat ook betrokken bij het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst. De advocaat zorgt er daarbij voor dat de juiste ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de koopakte. Mocht u ook een reserveringsovereenkomst tekenen dan is het verstandig op de advocaat in die fase al in te schakelen. In de reserveringsovereenkomst worden namelijk al veel belangrijke afspraken gemaakt omtrent de overdracht van de woning.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de taken van de Spaanse notaris verschillend dan met die van de Nederlandse of Belgische notaris. Zo heeft de Spaanse notaris een passieve rol bij de controle van het onroerend goed bij de overdracht. Daarnaast is de Spaanse notaris pas betrokken in de laatste fase van de kooptransactie en kan dus geen zekerheid bieden tijdens de reserveringsovereenkomst of voorlopige koopovereenkomst.

Meer over de schrijver.
Kevin Gardeslen is werkzaam bij MAB Advocaten in Spanje. MAB Advocaten is een onafhankelijk Nederlandstalig advocatenkantoor met o.a. een kantoor in Den Haag en ruim 12 jaar ervaring in het bijstaan van Nederlandstalige cliënten in Spanje. Kevin zal bij de komende nieuwsbrieven ons steeds weer meenemen in een juridisch aspect dat speelt bij de aankoop van een woning in Spanje. Nu al nieuwsgierig naar juridische kwesties die spelen bij het kopen van een woning in Spanje? Neem dan alvast een kijkje op hun blog.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Walking 250 x 104
 • Spaanse Costa's
  24°
  zwaar bewolkt
  Luchtvochtigheid: 78%
  Windkracht: 3m/s ONO
  Max 24 • Min 23
  28°
  Di
  31°
  Wo
  30°
  Do
  31°
  Vr
  Weer in OpenWeatherMap
 • Like ons!

Vergelijk Advertenties