Uw zoekresultaten

Viering kerst in Spanje

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 8 december 2019
| Tips
| 1

Nu Sinterklaas is vertrokken uit Nederland en weer onderweg naar Spanje is, tuigen veel mensen hun kerstboom op en wordt er naar de kerstdagen toegeleefd. Kerst wordt ook in Spanje steeds uitbundiger gevierd maar staat nog steeds bomvol met tradities.

De aanloop ernaar toe

Vanaf begin december tot aan 6 januari (de viering van 3 koningen) worden alle winkel-hoofdstraten uitbundig versierd met mooie lichtjes in kersthema. Ook klinken er overal “villancicos”(kerstliedjes) en kunt u op het Plaza Mayor (plein voor het stadhuis) van de meeste dorpen en steden een grote kerstboom vinden, maar ook een belene (kerststal), en die belene is ook in iedere kerk en in elk huis te vinden….Veel van deze belenes zijn mee gegaan met de tijd, bevatten bewegende stukken en speciale effecten die u niet zou verwachten in een kerststal. Ook zijn er traditionele kerststallen met levende figuren die het kerstverhaal van de geboorte van Jezus naspelen. Het grootste verschil met de kerststallen die wij in Nederland zien is dat de kerststallen hier veel groter zijn opgezet, niet alleen de stal zelf maar ook de verhaallijnen eromheen die uitgebeeld worden.

Kerstmarkt in Spanje

Misschien verwacht u het niet maar kerstmarkten zijn sterk in opkomst in Spanje, zelf ook aan de verschillende Costa’s, terwijl het daar vaak nog lekker weer is in december en men dan minder het kerstgevoel heeft. Dit is misschien ook wel beïnvloed door de vele buitenlanders die er wonen zoals Engelse, Duisters, Scandinaviërs en Nederlanders en Belgen die vaak wat uitbundiger zijn in het versieren van de eigen woning met kerst. Maar in een stad als Madrid  zijn de kerstmarkten ook populair en zijn meerdere kerstmarkten te bezoeken op verschillende locaties.

El Gordo

Op 22 december is de trekking van El Gordo. Spanjaarden zijn gek op loterijen, maar “El Gordo” is absoluut de allergrootste en belangrijkste loterij trekking van het jaar.  Een ware traditie voor iedere Spanjaard. De trekking op zich is een hele happening en begint al om 8.00 uur ’s ochtends en is gedurende de gehele dag live op de Spaanse televisie te volgen. De nummers van de winnende ballen worden door zingende schoolkinderen bekend gemaakt. De naam “El Gordo”(de vette) is te danken aan de zeer vette prijzenpot van meer dan 2 miljard euro.

Kerstkaarten

Nog een leuk weetje: wist u dat Spanjaarden geen kerstkaarten sturen naar familie of vrienden die ze toch gaan ontmoeten tijdens de kerst! Praktisch gedacht van de Spanjaarden maar ook door whatsapp en andere social media zal ook in Nederland dit steeds meer gaan verdwijnen.

Kerstavond in Spanje

In tegenstelling tot Nederland is Kerstavond (Nochebuena) de belangrijkste kerstviering moment. Dit is echt een familiegelegenheid, families en goede vrienden komen thuis bij elkaar om in urenlang te tafelen met de meest heerlijke Spaanse gerechten en dranken. Wie in Spanje verblijft rond de kerst moet er echt rekening mee houden dat alle restaurants en bars zijn gesloten – (zelfs een Macdonalds restaurant weet ik uit eigen ervaring toen wij wanhopig jaren geleden op vakantie waren in Spanje en dit niet wisten en dan maar “iets” wilde eten bij een fastfood restaurant).
Veel Spaanse families zingen gedurende het diner en helemaal wanneer er reeds een paar drankjes zijn genuttigd, gezamenlijk kerstliedjes waarvan Feliz Navidad een van de bekendste is. Het diner wordt afgesloten met een glaasje cava,. Traditiegetrouw gaan veel Spaanse families na het kerstdiner rond middernacht naar de nachtmis, de Misa del Gallo. In de nachtmis klinken opnieuw villancicios ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus).

1e Kerstdag (25 december) in Spanje

Op 1e kerstdag komen de Spanjaarden wederom met familie of met goede vrienden bij elkaar om uitgebreid te lunchen. Vaak bestaat deze lunch uit diverse soorten vis en schelpdieren, denk hierbij aan garnalen in allerlei vormen, krab, kreeft maar ook andere vissoorten welke zowel koud als warm worden geserveerd. Vroeger was het traditie om op Drie Koningen de kinderen de cadeautjes te laten uitpakken, toch zie je steeds meer families de komst van “Papa Noel” (de kerstman) vieren op eerste kerstdag. Voor elk familielid, dus niet alleen voor de kindjes, zijn er cadeautjes onder de kerstboom of rondom de open haard.

2e kerstdag wordt net als in België niet gevierd in Spanje, het gewone leven gaat dan weer door tot aan 3 koningen op 6 januari.

One thought on “Viering kerst in Spanje

  • P.Mollee
    op 9 december 2019

    oeps wil graag een 2e huis in Spanje hebben helaas het geld er niet voor maaaaaaaaaaar love Spanje aan de kust zegt een 72 jarige Amsterdammer enne goede zaken gewenst grt P.Mollee

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties