Klik om zoom mogelijk te
Searching...
We hebben er geen resultaten gevonden
Map openen
Bekijken Roadmap Satelliet Hybrid Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige Volgende
Uw zoekresultaten

Hoe werkt een Spaanse makelaar?

Nu u uw eerste stappen heeft gezet richting het verwezenlijken van uw Spaanse droom(huis) en u zelf een gericht beeld heeft gekregen van waar u naar op zoek bent, is het tijd om u te gaan verdiepen in de Spaanse makelaardij. De Spaanse makelaars werken anders dan in Nederland of in België. Het team van Huis aan de Costa begeleidt u naar de juiste makelaar in Spanje. Iemand met verstand van zaken, ervaring, kennis, opleiding en de juiste connecties. Een Spaanse makelaar waaraan u met een gerust hart het hele proces over kan laten en u van A tot Z hierin begeleid en bijstaat.

Hoe werken Spaanse makelaars

De Spaanse makelaar

Een van de grootste verschillen tussen de Spaanse en de Nederlandse makelaardij is dat ze in Spanje geen exclusiviteit kennen voor een verkoopmakelaar. Het kan dus zomaar zijn dat een woning wel bij vijf verschillende Spaanse makelaars te koop staat. Echter, iedere verkopende makelaar is wel verplicht om alle officiële documenten die van toepassing zijn op de woning in haar of zijn bezit te hebben en deze op juistheid te controleren. Deze controle is zowel voor de verkopers, de verkopend makelaar(s) en de potentiële koper belangrijk, tenslotte wil een goede verkoopmakelaar alleen iets verkopen dat legaal gebouwd en/of verkregen is, dit om zowel kopers als verkopers te beschermen  maar ook de eigen goede naam.

Een nieuwbouw woning kopen

Bij nieuwbouw werkt het allemaal net even anders en is de controle nog iets ingewikkelder, goede Spaanse makelaars zullen hiervoor een advocaat inschakelen. Pas wanneer een advocaat alles gecontroleerd heeft omtrent het nieuw te bouwen project en haar of zijn toestemming heeft gegeven, pakt een makelaar dit project op. Gelukkig is het sinds een aantal jaar in de wet vastgelegd dat projectontwikkelaars een bestand moeten bijhouden om alle belangrijke documentatie omtrent het gehele project in vast te leggen. Zodra er dan toestemming geven wordt om het project te gaan verkopen, wordt dit bestand aan de desbetreffende Spaanse makelaar overgedragen.

Bestaande bouw

Om te beginnen dient de escritura (het Spaanse woord voor het Nederlandse/Belgische eigendomsbewijs) goed doorzocht te worden of alle officiële gegevens over de grootte van het stuk grond en het huis er in staan en juist vermeld zijn. Ook erfdienstbaarheden, grondvervuiling enz. moeten hier juist in vermeld staan. Wanneer de verkoper van het huis nog in het bezit is van de destijds afgegeven bouwvergunning zal deze ook bij de documentatie bijgevoegd moeten worden. Wanneer de verkoper deze niet meer heeft, controleert een goede Spaanse makelaar de facturen of overeenkomsten met het water en elektriciteitsbedrijf. Deze overeenkomsten worden alleen gesloten na het uitgeven van een woonvergunning, een Licencia de Primera Ocupación, door een architect van de gemeente. Wanneer de nota’s en overeenkomsten er goed uit zien mag de Spaanse makelaar de conclusie trekken dat destijds het bouwproject aan de bouwnormen voldeed en een vergunning heeft gekregen.

De Spaanse makelaar vraagt een Nota Simple op

Een goede Spaanse makelaar vraagt een Nota Simple op in het eigenaarsregister bij de desbetreffende gemeente van de woning om te onderzoeken naar extra lasten of andere belangrijke informatie die een koper moet weten. In een Nota Simple staan de juiste gegevens van de officiële eigenaar of eigenaren, en indien de eigenaren een hypotheek op de woning hebben afgesloten, hoe hoog deze is en of er misschien een achterstand in betaling hierop is. Omdat de Nota Simple een momentopname is, is deze maar drie maanden geldig.

Decreto 218

De Junta de Andulalucia heeft de Spaanse makelaars in Andalucia nog iets extra’s opgelegd dat zij moeten aanleveren, namelijk de Decreto 218. In dit document staat bijvoorbeeld de woning omschreven, de juiste kadastrale nummers en andere belangrijke informatie zoals de hoogte van de servicekosten, de vraagprijs van de woning en indien aanwezig achterstanden in rekening van de energiemaatschappij of in bepaalde belastingen.

  • Walking 250 x 104
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties