Uw zoekresultaten

!Waarschuwing voor de Processie Rupsen!

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 7 februari 2020
| Tips
| 0

Tegenwoordig kunt u in de maanden mei, juni en juli overal in Nederland waar er zich veel eikenbomen bevinden de eikenprocessierupsen aantreffen. Deze behaarde rupsen gaan ‘s nachts in een lange en dikke rij – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

1e kwartaal is processierupsen maand in Spanje
Helaas zijn de Processie Rupsen door de milde en relatief droge winter nu alweer op diverse plaatsen in Spanje gesignaleerd.  Een bijzonder maar oh zo gevaarlijk natuurverschijnsel voor de mens en met name kinderen, maar vooral voor huisdieren kan het zelfs dodelijk zijn. In Spanje komen ze niet in de eikenbomen voor, maar in de pijnbomen (naaldbomen)

Aanraking met de giftige haartjes van de rups kan ernstige allergische reacties veroorzaken, jeukerige huiduitslag en ontstekingen. Haartjes die in ogen terechtkomen kunnen ernstige overlast veroorzaken, maar ook ernstige luchtwegproblemen.

Pijlvormige haartjes
De rups kruipt ‘in processie’ in de toppen van naaldbomen en bouwt nesten die uit een spinsel van vervellingshuid met haartjes en uitwerpselen bestaan. Elke rups heeft honderdduizenden van die pijlvormige haartjes die zich ook met de wind verspreiden en los van de rups ook nare reacties kunnen opwekken. Ook nadat de rupsen allang weg zijn, blijven de haartjes soms nog achter en kunnen zodoende na maanden nog overlast geven.

Huisdieren
De rupsen scheiden een geur af die aantrekkelijk is voor honden en katten. Dit is gevaarlijk want als een hond of kat de haartjes van de rups inademt kan er een heftige allergische reactie volgen met dood als gevolg. Vermoed je dat je huisdier met een processierups in aanraking is gekomen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je hond of kat kwijlt, overgeeft, schuimbekt en/of zwellingen in zijn bek heeft, kan dit duiden op het contact met een processierups. Zeker voor kleine honden kan dit binnen een uur tot de dood leiden.

Belangrijk advies:
Hou je hond(en) aan de riem in de natuur, is de beste preventieve actie. De basis regel dus: wandel nooit met je hond van de lijn in de buurt van pijnbomen tijdens deze periode. Zeker in dit geval is voorkomen zoveel beter dan genezen!

Mensen wees alstublieft gewaarschuwd, en kijk goed om u heen bij het uitlaten van de honden, door de wind kunnen de bolvormige wattenachtige nesten uit de bomen waaien en ook op de weg en tientallen meters van de pijnbomen vandaan hele sporen vormen en dus voor gevaarlijke situaties zorgen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Like ons!

WeCreativez WhatsApp Support
Wij staan klaar om u te adviseren!
👋 Hoe kan ik u helpen?

Vergelijk Advertenties