Uw zoekresultaten

Gamba’s uit de oven

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 30 januari 2019
| 0

Omdat het recept voor Gambas al Ajillo zo ontzettend populair is op onze website, hebben we een iets snellere maar zeker niet minder lekkere variant hierop uitgekozen.

“Gamba’s al horno” een variant op de “gambas a la plancha”

In veel Spaanse restaurants aan de verschillende Costa’s worden garnalen in allerlei formaten en diverse soorten vis “a la plancha” geserveerd. “A la planca” is op een grilplaat bereid, omdat niet veel mensen een grilplaat hebben, en het bereiden van de gamba’s op deze wijze wel heerlijk is, beschrijven we hieronder een manier om de gamba’s in de oven te “grillen”. Voordeel ervan is dat u in een keer een groot aantal garnalen bereiden kunt, zodat iedereen in een keer tegelijk aan het pellen en daarna smullen kan gaan.

Ingrediënten, voor 4 personen:

  • 24 grote, verse, ongepelde garnalen ( tussen de 7,5 ons en 1 kilo, afhankelijk van de (lekkere) trek. Mocht u nu niet de mogelijkheid hebben om de garnalen vers te kopen, maar alleen ingevroren, zorg dat dat u deze goed laat ontdooien en uitlekken alvorens u ermee aan de slag gaat.
  • 4 -6 lekkere verse grote tenen knoflook (afhankelijk van de hoeveelheid garnalen, ik gebruik het liefst de Spaanse want die teentjes zijn verser en sterker)
  • Een lekker bosje fijn gehakte of geknipte platte of blad peterselie.
  • Grof zeezout
  • 1 dl goede olijfolie

Extra benodigdheden:

  • Bakplaat voor in de oven
  • Bakpapier om bakplaat mee te bekleden, hoef niet persé maar scheelt een hele hoop boenen na afloop.
  • Vijzel of snijplank met goed keukenmes

Aan de slag:

Allereerst beginnen we met het maken van de kruidenpasta, gebruik hiervoor een vijzel. Doe de knoflook, de peterselie blaadjes en een beetje zeezout in een vijzel. Door het stampen/pletten met de vijzel komen de smaken uit de kruiden extra tot zijn recht. Hierna voegt u de olijfolie toe en komt dit eruit te zien als een soort pasta.

Heeft u geen vijzel dan kunt u ook de knoflook met de zijkant van het keukenmes pletten en daarna fijn snijden, de peterselie fijn hakken of knippen en dit mengen met de olijfolie en een snufje zeezout.

Knip nu van de garnalen de langste voelsprieten eraf, zodat we deze straks netjes op een rijtje op de bakplaat kunnen leggen, zonder dat er overal sprieten uitsteken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de bakplaat en bekleed deze geheel met bakpapier. Leg nu de garnalen op hun zijkant netjes in rijtjes op de bakplaat, afhankelijk van de hoeveelheid kun je ze dichterbij elkaar of verder van elkaar af leggen. Besprenkel nu de gemaakte kruidenmix over de garnalen. Laat de garnalen, deze tijd is afhankelijk van de soort oven en de grote van de garnalen, in 10 – 14 minuten gaar worden.

Serveertip:

Dien de garnalen op als ze nog warm zijn, op een mooie grote schaal met wat citroenpartjes of direct verdeeld over de borden. Voor de echte knoflookliefhebbers maakt u het nog lekker om er nog een schaaltje aioli (zie ons recept hiervoor om het zelf te maken) met stokbrood erbij te serveren

Heerlijk met een lekkere salade erbij als hoofgerecht, of alleen als voorgerecht of als onderdeel van een tafel vol met tapas!

Buen provecho

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Spaanse Costa's
    15°
    geheel bewolkt
    Luchtvochtigheid: 87%
    Windkracht: 11m/s NO
    Max 14 • Min 13
    18°
    Ma
    22°
    Di
    20°
    Wo
    23°
    Do
    Weer in OpenWeatherMap
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties