Uw zoekresultaten

Gamba’s uit de oven

Geplaatst door Patrick Arnoldus on 30 januari 2019
| 0

Omdat het recept
voor Gambas al Ajillo zo ontzettend populair is op onze website, hebben we een
iets snellere maar zeker niet minder lekkere variant hierop uitgekozen.

“Gamba’s al horno” een variant
op de “gambas a la plancha”

In veel Spaanse
restaurants aan de verschillende Costa’s worden garnalen in allerlei formaten
en diverse soorten vis “a la plancha” geserveerd. “A la planca” is op een
grilplaat bereid, omdat niet veel mensen een grilplaat hebben, en het bereiden
van de gamba’s op deze wijze wel heerlijk is, beschrijven we hieronder een
manier om de gamba’s in de oven te “grillen”. Voordeel ervan is dat u in een
keer een groot aantal garnalen bereiden kunt, zodat iedereen in een keer
tegelijk aan het pellen en daarna smullen kan gaan.

Ingrediënten, voor 4 personen:

  • 24 grote, verse, ongepelde garnalen ( tussen de 7,5 ons en 1 kilo,
    afhankelijk van de (lekkere) trek. Mocht u nu niet de mogelijkheid hebben om de
    garnalen vers te kopen, maar alleen ingevroren, zorg dat dat u deze goed laat
    ontdooien en uitlekken alvorens u ermee aan de slag gaat.
  • 4 -6 lekkere verse grote tenen knoflook (afhankelijk van de hoeveelheid
    garnalen, ik gebruik het liefst de Spaanse want die teentjes zijn verser en
    sterker)
  • Een lekker bosje fijn gehakte of geknipte platte of blad peterselie.
  • Grof zeezout
  • 1 dl goede olijfolie

Extra benodigdheden:

  • Bakplaat
    voor in de oven
  • Bakpapier
    om bakplaat mee te bekleden, hoef niet persé maar scheelt een hele hoop boenen
    na afloop.
  • Vijzel of
    snijplank met goed keukenmes

Aan de slag:

Allereerst
beginnen we met het maken van de kruidenpasta, gebruik hiervoor een vijzel. Doe
de knoflook, de peterselie blaadjes en een beetje zeezout in een vijzel. Door
het stampen/pletten met de vijzel komen de smaken uit de kruiden extra tot zijn
recht. Hierna voegt u de olijfolie toe en komt dit eruit te zien als een soort
pasta.

Heeft u geen
vijzel dan kunt u ook de knoflook met de zijkant van het keukenmes pletten en
daarna fijn snijden, de peterselie fijn hakken of knippen en dit mengen met de
olijfolie en een snufje zeezout.

Knip nu van de
garnalen de langste voelsprieten eraf, zodat we deze straks netjes op een
rijtje op de bakplaat kunnen leggen, zonder dat er overal sprieten uitsteken.

Verwarm de oven
voor op 200 graden. Pak de bakplaat en bekleed deze geheel met bakpapier. Leg
nu de garnalen op hun zijkant netjes in rijtjes op de bakplaat, afhankelijk van
de hoeveelheid kun je ze dichterbij elkaar of verder van elkaar af leggen.
Besprenkel nu de gemaakte kruidenmix over de garnalen. Laat de garnalen, deze
tijd is afhankelijk van de soort oven en de grote van de garnalen, in 10 – 14
minuten gaar worden.

Serveertip:

Dien de garnalen
op als ze nog warm zijn, op een mooie grote schaal met wat citroenpartjes of
direct verdeeld over de borden. Voor de echte knoflookliefhebbers maakt u het
nog lekker om er nog een schaaltje aioli (zie ons recept hiervoor om het zelf
te maken) met stokbrood erbij te serveren

Heerlijk met een
lekkere salade erbij als hoofgerecht, of alleen als voorgerecht of als
onderdeel van een tafel vol met tapas!

Buen provecho

Geef een reactie

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Walking 250 x 104
  • Like ons!

Vergelijk Advertenties